Tattoo

Interview met een tattoo artiest: Nik Mart – Old School Blackwork met een dosis humor

Nog maar net bezig, maar nu al een begrip in Rotterdam: Nik Mart Tattooer. Voor Old School designs met een twist ben je bij hem aan het goede adres.

Nik is tattoo artiest en werkt onder de naam Nik Mart Tattooer bij Stacks Tattoos, een shop die zich profileert met de uitspraak: ‘The Finest Blackwork in Rotterdam’.

Waar komt de passie voor tatoeëren vandaan?

Het begon bij mijn eerdere passie voor het laten zetten van tattoos. Het begint bij één maar al heel snel wilde ik alsmaar meer. Daarnaast heb ik van jongs af aan een grote liefde voor kunst, straatkunst, stripverhalen en cartoons, zowel om naar te kijken maar ook om zelf mee bezig te zijn. Tatoeëren is hier eigenlijk een verlengde van, want hoe tof is het om jouw kunst te vereeuwigen op een wandelend canvas?!
Ik vergelijk het altijd met graffiti schrijvers die hun werk op treinen zetten, een rondreizend canvas zorgt voor meer toeschouwers, dat is toch vet?

Tatoeëren leek voor mij in eerste instantie ook iets zwaar onbereikbaars, want je rolt niet zo maar eventjes in dit beroep. Waar begin je in hemels naam? Uiteindelijk bleek het nog moeilijker dan ik me voorafgaand had kunnen voorstellen, het eist namelijk een hoop doorzettingsvermogen en wilskracht.
De weg die ik hierdoor af heb gelegd heeft ervoor gezorgd dat mijn passie alleen maar is gegroeid. Ik ben trots op wat ik hiermee heb bereikt en ik kijk er naar uit en ben benieuwd naar wat voor tof werk ik in de toekomst mag/kan maken.

Wat is jouw favoriete stijl (om naar te kijken, te hebben of om te zetten)?

Ikzelf houd het meest van Traditional en Old School tattoos. Het liefst enkel met zwart gezet (Traditional Blackwork) of met beperkte kleurenthema’s (bijvoorbeeld: zwart, rood, geel, groen).
Hiernaast heb ik ook een voorliefde voor wat meer cartoon-achtige of ietwat verknipte designs. In de straatkunst noemen ze het antistyle. In de tattoo wereld zie je dit ook veel maar wordt het tegenwoordig weggezet onder ignorent tattoos.
Ik zie het ook in de traditionals terug, sommige klassieke designs zijn eigenlijk heel lelijk getekend maar dat heeft voor mij juist zijn charmes. Nou vind ik veel in die ignorent stijl ook weer helemaal kut. De kwaliteit van de tattoo moet voor mij wel hoog zijn. De designs daarentegen mogen wel een beetje gek zijn of hier en daar niet helemaal kloppen. 
Daarmee bedoel ik dat de artiest wel degelijk moet weten waar hij/zij mee bezig is. Een verknipt design kan gewoon strakke lijnen bevatten en een zwart vlak moet goed zwart zijn, het behoud van je tattoo is namelijk van groot belang.
Veel van de tattoos die je bijvoorbeeld op internet voorbij ziet komen lijken soms door iemand gezet te zijn die zo’n machine voor het eerst vast heeft, dat vind ik vercrackt…

Wat zijn de mooiste en de lelijkste tatoeage die je tot nu toe hebt gezet?

De lelijkste tattoo van mijn hand is toch wel het diamantje boven mijn rechter knie. Heel wat jaren voordat ik er serieus over nadacht om tattoo artiest te worden kreeg ik een machine van mijn broer en vriendin voor mijn verjaardag. Na wat gepruts op nephuiden en gore grauwe varkenshuiden dacht ik dat ik het beste gewoon wat op mezelf kon proberen. De pijn zou ik dan kunnen vergelijken met de pijn die ik ervaar als een professional mij tatoeëert en ik kon in eerste instantie beter mijzelf verminken dan iemand anders dacht ik zo.
Toen ik op een avond alleen was en er in alle rust aan begon brak het zweet me toch al heel snel uit, zonder enige ECHTE kennis van (verschillende) machines, naalden, voeding, instellingen of wat dan ook, ging ik op alle aspecten (nu terugkijkend) verkeerd van start. Ik had er 3 sessies voor nodig om een diamantje van nog geen 3 cm grootte af te maken. Mijn moeder vroeg me of ik een blokje kaas op mezelf had getatoeëerd toen ze het enige tijd later voor het eerst zag.

De mooiste tattoo vind ik moeilijk te bepalen aangezien je bij iedere tattoo weer leert en ik vanuit mezelf sowieso heel erg perfectionistisch ben en altijd weer beter wil kunnen. Ik ben trots op wat ik doe maar ik wil altijd vooruit!

Door welke artiest wil je zelf graag getatoeëerd worden?

Door social media is het tegenwoordig zo makkelijk om alles en iedereen op je bordje te krijgen. Ik volg een groot aantal artiesten van over de hele wereld en dat zorgt voor een hoop inspiratie en drive om je ook op te werken naar hun niveau. 

Ik ben fan van artiesten als HHABLAK, PAUL DOBLEMAN, NACHO ETURNO, MR.HEGGIE, PEPPERMINT JONES, DEATH CLOACK, BOBBEUS, JOEL SOOS en WES WIZ.

Benieuwd naar meer?

https://www.instagram.com/nik_mart_tattooer/
&
https://www.stackstattoos.nl/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: