Cultuur

We hebben maar één aarde en een groot deel ervan staat momenteel in vuur en vlam

deFINERTHINGSclub huilt om de staat van de planeet. Bewust leven en duurzaamheid staan bij ons hoog in het vaandel. Vandaar dat we 2020 niet aftrappen met een vrolijk artikel, maar aandacht schenken aan de bosbranden in Australië.

Dat Australië hulp nodig heeft is overduidelijk. De bosbranden verspreiden zich sinds begin november als een ongeneeslijke plaag door het land. Een oppervlakte ongeveer zo groot als Nederland en België bij elkaar is door de branden getroffen, naar schatting zo’n 16 miljoen hectare. Nu de lentetijd plaats heeft gemaakt voor de zomer zullen de temperaturen naar verwachting nog hoger worden, met als gevolg een toename van de branden in januari en februari.

Foto door Department of Environment, Land, Water and Planning © AFP

Natuur- en (tropische) bosgebieden zijn in de afgelopen weken ten onder gegaan. Meer dan 1000 huizen hebben de branden niet overleefd en zijn onbewoonbaar. Er wordt geschat dat er zo’n 24 mensen zijn omgekomen, eveneens als 3 brandweerlieden van de vrijwillige brandweer. Er worden momenteel ook mensen vermist, dus dit aantal kan nog oplopen.
Duizenden inwoners en toeristen in het zuidoosten van het land werden vanwege de oprukkende branden geëvacueerd.

Foto door James Ross © EPA

Tijdens de bosbranden zijn er ongeveer een half miljard dieren omgekomen. Gemiddeld per hectare wordt er geschat op 17,5 zoogdieren, 20,7 vogels en 129,5 reptielen.

Foto door Jill Gralow © Reuters

Ondanks de (halfbakken) maatregelen die hij onderneemt krijgt de Australische premier Scott Morrison veel kritiek over zich heen. Australië loopt enorm achter op het gebied van klimaatbeleid en Morrison is momenteel niet bereid om daar verandering in te brengen.
De prioriteit van de liberale premier is de economie, daar heeft hij nooit geheimzinnig over gedaan. Mensen die aandacht vragen voor klimaatverandering worden door hem weggezet als bomenknuffelaar.

Bosbranden bij The Batemans Bay © REUTERS

Zaterdag 4 januari zijn er vanuit de ruimte (Infrarood)beelden geschoten boven East Gippsland en het Kosciuszko National Park, die de impact van de helse bosbranden tonen. Snikhete temperaturen en sterke windstoten wakkerden het vuur aan, met vreselijke gevolgen.

Bosbranden bij Orbost in East Gippsland © EPA

Kopfoto: Bosbranden bij Orbost in East Gippsland © EPA

Gelukkig zijn er veel mensen, beroemdheden en invloedrijke personen die zich inzetten voor o.a. de verzorging van gewonde dieren. Organisaties zamelen geld in om brandweerlieden bij te staan tijdens het (vooralsnog tevergeefs) blussen van de branden en het redden van diersoorten als Kangoeroes en Koala’s.

Bij deze willen we je vragen om een goed doel te kiezen en een donatie te maken. Elke euro is van waarde, alle beetjes helpen!

Foto door Jill Gralow © Reuters

Bronnen: AD.nl, Dutchcowboys.nl, NRC.nl

XOXO – Kim Lonwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: