Fotografie

Interview met een fotograaf: Anne Wolbert – New Dutch Photography Talent 2020

Ze is pas 19 lentes jong, maar nu al vaak te vinden met een camera in hand. Anne studeert om professioneel fotograaf te worden, omdat dit haar passie is. Ze is gemotiveerd, maakt graag bijzondere foto's en gaat daarvoor veel op pad.

Anne werd vorig jaar geselecteerd als New Dutch Photography Talent 2020. Hierdoor is ze als fotograaf meer in zichzelf gaan geloven. Ze is ook de jongste geselecteerde fotograaf van dit jaar. Haar foto’s zijn gepubliceerd in een boek en ze heeft deelgenomen aan een expositie in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Waar komt de passie om te fotograferen vandaan?

Ik ben opgegroeid op het platteland. Ik ging naar school in het dichtstbijzijnde dorp en ik kon mezelf goed vermaken in mijn eentje. Ik ben opgegroeid met enorm veel vrijheid en ik vond het heerlijk om mijn ouders te helpen op de boerderij.  

Maar mijn jeugd was niet altijd fantastisch. Ik heb namelijk als kind in het ziekenhuis gelegen met de diagnose kanker. Ik heb op jonge leeftijd al veel meegemaakt en ik heb een andere kijk gekregen op het leven. Hierdoor vind ik andere mensen en hun persoonlijkheden super interessant. Ook vind ik het daardoor belangrijk om zo veel mogelijk uit mijn leven te halen. Mijn passie voor fotografie is hierdoor ontstaan en verder uitgegroeid tot het punt waarop ik nu ben.

Tijdens mijn opleiding begon ik met straatfotografie. Dit is uitgegroeid naar een geënsceneerde kant van fotografie waarbij ik het liefste mijn eigen concepten uitwerk. Op dit moment zit ik met mijn fotografie nog lang niet op het niveau waar ik wil zitten, maar ik ben op z’n minst wel op weg. Waar deze weg naartoe gaat weet ik alleen nog niet.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratiebronnen?

Mijn grootste inspiratiebron voor mijn fotografie zijn de mensen om mij heen. Ik vind de manier waarop mensen leven of door het leven gaan interessant en ik wil in mijn foto’s zo veel mogelijk persoonlijkheid en kracht vast leggen. Als ik op straat loop kan ik echt uren naar andere mensen kijken.
Ook vind ik schaduw en licht erg interessant. Dit kan op een juiste manier een foto erg versterken en artistieker maken.

Als je aan mij zou vragen wat voor fotograaf ik ben, dan zou ik zeggen dat ik meer thuis pas in de artistieke kant van de fotografie. Ik ben iemand die het liefste speelt met compositie, omgeving, licht en schaduw. Ik zou graag mijn eigen prints willen verkopen en ik droom ervan om in de toekomst mijn eigen expositie te hebben. 

Ook artiesten en andere creatieve mensen kunnen mij inspireren. Waaronder de fotografen Jasper Abels, Erwin Olaf, Julia Marino en Vincent van de Wijngaard. En het hoeft geen geheim te zijn dat ik af en toe ook graag naar klassieke muziek luister.

Wanneer heb je voor het laatst gefotografeerd, en wat staat er op deze beelden?

Ik heb gisteren voor het laatst gefotografeerd. Nu de wereld op z’n kop staat vanwege het Coronavirus ben ik bezig met een aantal zelfportretten die mijn thuissituatie in beeld brengen.

Welke toekomst zie jij voor jezelf?

Waar deze weg naartoe gaat weet ik nog niet. Ik werk natuurlijk super hard voor mijn droom maar fotograferen kan je niet zomaar. Ik vind het geweldig wanneer iemand mij vraagt om uitleg te geven over hoe een camera werkt of als ik iemand mag fotograferen.

Maar er is voor mij nog een hele weg te gaan. Ik merk dat fotografie mij best veel stress oplevert en dat het veel energie kost. Er komen emoties omhoog en je moet over alles wat je wilt vastleggen goed nadenken. Ook zal niet iedereen je foto’s begrijpen of je werk mooi vinden.

Maar ik vind kunst en cultuur ook interessant, dus wellicht dat ik daar nog iets mee ga doen. Het lijkt mij namelijk ook erg leuk om bijvoorbeeld bij een museum te werken. Doordeweeks een baantje in een museum en in het weekend lekker fotograferen.

Op dit moment geniet ik erg van de momenten die ik krijg. Ik zal over een paar jaar vanzelf zien waar dit schip strandt. Tot die dag komt heb ik genoeg tijd om na te denken over wie ik ben en wie ik wil zijn.

Benieuwd naar meer?

https://www.annewolbert.com/
&
https://www.instagram.com/byannewolbert/?hl=en

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: