Literatuur

Een soort van column – De juli editie: Techno vrij maakt blij

Gewoon omdat het kan waagt oprichter en redacteur Kim Longwood zich eens per maand aan het schrijven van een soort van column. Want, waarom niet, right?
Kim, door fotograaf Lizet Sleutelberg

Techno vrij maakt blij

Werken met schermen, dat is soms best wel balen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op wat ik doe. Ik schrijf, veel. Ik heb het toetsenbord van mijn macbook zodanig onder controle dat het eerder lijkt alsof ik er overheen zweef met pianospelende handen dan dat ik letter na letter met volle kracht tik. Maar goed, daar gaat het nu even niet over.

Het altijd bereikbaar zijn, telefoon zo goed als aan je hand geplakt (wat ik gelukkig niet zo extreem heb als menig tegen lantaarnpaal aan lopend medemens), computer niet uit maar op slaapstand want je weet maar nooit, tv aan ook wanneer je niet kijkt zodat je nooit het gevoel hebt écht alleen te zijn, ga zo maar door.
Nu heb ik geen televisie, maar wel een iPad met Netflix en die staat soms ook aan op volume 2 omdat bewegend beeld met gebrabbel leuker is dan absolute stilte. Klopt dat? Nee. Dat is helemaal fout.

De overvloed aan prikkels die technologie met zich meebrengt word mij soms teveel. Er is niets mis met na een paar uur pas reageren op whatsapp berichten, of terugbellen wanneer je tijd hebt, niet omdat je bang bent dat degene die een voicemail achter heeft gelaten niet verder kan met zijn of haar leven als je niet direct alles opzij zet om een telefoontje te plegen. Een dag vrij nemen en juist niet je laptop aanzetten, hoe lekker klinkt dat? Heerlijk. Ik vind dat heerlijk klinken. En het is ook gewoonweg heerlijk.

Dus af en toe, zo eens per week, een halve of een hele dag, dan ben ik er niet. Niet online, niet meteen, niet direct bereikbaar. Zou je ook eens moeten proberen.
Wat ik dan doe? Goede vraag.
Waar ik ook maar zin in heb. Lekker volledig en uitsluitend wat ik wil.

Soms spreek ik met vrienden af, zonder telefoons. Soms ga ik wandelen, zwemmen, skaten, sporten, het bos in, op een grasveldje liggen, een boek lezen, mediteren, schrijven (met een pen in een notitieboekje – want ja, dat bestaat nog).
Of uit ontbijten, lunchen, uit eten, je weet wel, ergens anders eten dan thuis zodat ik zelf niet hoef te koken. De chefs in restaurants kunnen toch veel beter koken en dan draag ik ook weer een steentje bij aan de horeca (hebben ze nodig, corona is vet kut).

Technologie is leuk en handig. En in mijn geval onmisbaar want een groot onderdeel van mijn werk. Maar het is niet een dagelijks gegeven waar ik onderdanig aan ben. Ik bepaal wanneer en hoe lang. Ik bepaal wanneer niet. En ik kan het iedereen aanraden om af en toe een techno vrije dag in te lassen. Geloof me, dat doet wonderen voor je humeur.

XOXO – Kim Longwood

Heb jij een hamvraag, twijfelachtig vraagstuk of humoristisch onderwerp waar écht over geschreven moet worden? Stuur dan als de wiedeweerga jouw hersenspinsel naar finerthingsfineprint@gmail.com en wie weet wordt hier volgende maand een soort van column over gepubliceerd op deFINERTHINGSclub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: