Literatuur

Een soort van column – De augustus editie: Met heel veel tekenzin

Gewoon omdat het kan waagt oprichter en redacteur Kim Longwood zich eens per maand aan het schrijven van een soort van column. Want, waarom niet, right?
Schilderij door Kim

Met heel veel tekenzin

Tijdens de huidige hittegolf ligt menig Nederlander urenlang te bakken op het strand, of waagt zich aan een bbq met vrienden in het park (hopelijk met behoudt van de gepaste 1,5 meter afstand). Maar voor sommigen – mijn vrienden vallen in deze groep – is de hitte teveel van het goede. Ook op Instagram komen verhalen voorbij van mensen die dankbaar zijn voor een tuin met schaduw, hun oude vertrouwde ventilator en koelelementen om tegen de benen te houden. Zelf ben ik gek op warme (zomer)dagen, maar als het ’s nachts niet afkoelt en slapen een ding van het verleden is wordt het wel een beetje vermoeiend. Letterlijk. Dus wat doe je dan? Precies, rustig aan.

Thuisblijven klinkt niet bepaald spannend, vooral niet wanneer het eindelijk écht zomer is in ons grijze en koude kikkerlandje. Doe ik dan ook eigenlijk niet, maar zoals ik al zei: er zijn er een aantal onder ons die het wel mooi geweest vinden. En als je vakantie hebt, of een paar vrije dagen, of je eigen werkuren in kunt plannen, wat doe je dan met die luie uren?

Tekenen!
Waarom?
Nou…
Omdat tekenen therapeutisch werkt. En rustgevend. De ontspannende eigenschap van je helemaal verliezen in lijnen en vlakken op papier zetten wordt nog vaak onderschat door velen die geen kunstenaar zijn van beroep. Dat is zonde. Echt waar.
Net als lezen, wandelen, tuinieren en koken heeft tekenen een kalmerende werking. Je wordt er super snel rustig van en dit gaat stress tegen. Hittegolf stress.

Ik ben altijd gek geweest op tekenen en zal dit dan ook altijd blijven doen. Ook al komt het tegenwoordig minder vaak voor dat ik een fineliner en papier erbij pak dan bijvoorbeeld tijdens zo wat elke les op de middelbare school, het blijft een hobby waar ik liefde voor koester. Want het brengt me altijd tot rust, naast dat het me een fijn gevoel geeft creatief bezig te zijn.

Geen zin om iets te doen omdat je van de bank af smelt?
Zet die ventilator op standje 3000 (of 3, zoals bij mij mogelijk is), schenk een glas koud water met ijsblokjes en muntblaadjes voor jezelf en pak er een tekenblok bij. Kost nauwelijks inspanning, beloofd.

XOXO – Kim Longwood

Heb jij een hamvraag, twijfelachtig vraagstuk of humoristisch onderwerp waar écht over geschreven moet worden? Stuur dan als de wiedeweerga jouw hersenspinsel naar finerthingsfineprint@gmail.com en wie weet wordt hier volgende maand een soort van column over gepubliceerd op deFINERTHINGSclub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: