Cultuur Literatuur

Liefde in evenwicht – Daar waar stabiliteit en avontuur hand in hand gaan

Evenwicht, een toestand van harmonie, balans en gelijkheid. Als dat geen goede basis is voor een liefdevolle relatie, wat dan wel?

Liefde is wonderbaarlijk mooi en bijzonder, maar niet vanzelfsprekend. In een evenwichtige relatie is een sterke ondergrond te vinden waarop liefde verder gebouwd kan worden. Een beetje zoals een kaartenhuis, maar dan bestand tegen weer en wind.

Harmonie

Ensie.nl legt één van de definities van harmonie uit, die zeer toepasselijk is op een liefdesrelatie:
Harmonie komt vanuit het Grieks en betekent samenvoeging. Het woord kent vele betekenissen, waarbij het neerkomt op de juiste verhouding van delen of momenten van een geheel, ofwel de samenwerking van deze delen tot een schoon en goed geheel.

De juiste verhouding tussen geliefden die misschien niet op elk vlak matchen, maar elkaar aanvullen als yin en yang, elkaar versterken zoals zwart en wit dat doen, sluit mooi aan op deze definitie. Samenkomen tot een goed geheel, een team vormen en de waarde zien van wat de ander brengt zijn essentiële onderdelen in een stabiele samenkomst.

Balans

Ook wel: zichtbaar evenwicht in een compositie.
In dit geval spreken we over de relatie als compositie, gecreëerd door de verbintenis van geliefden. Wanneer steun, affectie, eerlijkheid, communicatie, respect en persoonlijke ruimte evenredig zijn verdeeld is er sprake van balans. Denk aan het eerder genoemde kaartenhuis. Alles staat precies op de plek waar het hoort te staan om ervoor te zorgen dat de structuur, de botten van het huis, onbewogen blijven. Soms komt er een regenbui of windvlaag voorbij, maar met de juiste balans kan de relatie best een stootje hebben.

Gelijkheid

1) Eenheid 2) Eenstemmigheid 3) Effenheid 4) Egaliteit 5) Evenredigheid 6) Gelijkmatigheid 7) Gelijkwaardigheid 8) Identiteit 9) Nabijheid 10) Overeenkomst 11) Overeenstemming 12) Pariteit 13) Volkomen overeenkomst
– Mijnwoordenboek.nl

Het spreekt bijna voor zich, maar het is toch het benoemen waard dat een gezonde en liefdevolle relatie blijft bloeien wanneer er sprake is van gelijkheid. Het is wederzijds respect wat ervoor zorgt dat disbalans niet aan de orde is. Werk samen, deel met elkaar, vertrouw elkaar en laat elkaar in rechtvaardige waarde leven.

Avontuur

Stabiliteit is ongelooflijk belangrijk, maar doelt absoluut niet op een saai of basic leventje. Als huisje, boompje, beestje a la grootmoeder en -vader perfect in de oren klinkt: go for it! Mocht je meer willen, honger hebben naar reizen en nieuwe ervaringen: do it!

Evenwichtige liefde vindt plaats in het hart en tussen geliefden, maar waar op de wereld en onder welke omstandigheden dat is staat volledig open voor eigen interpretatie. Juist wanneer er veel onzekerheden zijn omtrent waar je terecht komt, hoeveel geld je hebt, hoe de komende 10 jaar van het leven eruit ziet, is een relatie gebouwd op harmonie, balans en gelijkheid precies wat er nodig is.
Door samen te werken blijft dat kaartenhuis onverwoestbaar staan, ongeacht de omgeving. Overspoeld worden door golven van 3 meter? No problem, still standing. Naar beneden kukelen tijdens een boswandeling? Oh yeah, still here. Busje kapot langs een zandweggetje buiten de bewoonde wereld? Well, you get the point…

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: