Literatuur

Een soort van column – De oktober editie: Herfst detox

Gewoon omdat het kan waagt oprichter en redacteur Kim Longwood zich eens per maand aan het schrijven van een soort van column. Want, waarom niet, right?
Kim, door fotograaf Nadia Bozic

Herfst detox

We zijn officieel alweer een maand onderworpen aan het derde seizoen van het jaar. En die maand bestond bijna volledig uit regenachtige dagen. Hoe kan het ook anders in het natte Nederland? Terwijl ik dit typ schijnt de zon zachtjes door de middagmist op mijn woonkamerraam. Vandaag is een uitzondering. Maar hopelijk is dit weer binnenkort het nieuwe normaal.

Wat ook het nieuwe normaal is, is thuiswerken. Alweer. Want corona piekt meer dan ooit tevoren. Met thuiswerken komt minder naar buiten gaan en met minder naar buiten gaan komt minder beweging, een verslechterd immuunsysteem en in sommige gevallen zelfs depressie. Deze dingen worden versterkt door het feit dat sociaal contact nog altijd op een laag pitje staat en afspreken niet verstandig is en dus ook wordt ontmoedigd. En dat is begrijpelijk, want de verspreiding van het virus moet inderdaad naar beneden gehaald worden. En dat doen we inderdaad door samen verstandige keuzes te maken. Maar voor veel mensen is het niet makkelijk om dag in dag uit te vechten tegen niet alleen het corona virus, maar ook tegen de gevolgen ervan.

Detox your mind, dat klinkt als een motivatie quote op een Instagram pagina en daarnaast ook simpel gezegd. Detox your body, eveneens. Echter zijn dit doelen die vooral nu in de herfst (en straks ook in de winter) zeer belangrijk zijn.

Hoe je dat detoxen doet? Tja, naast een aantal richtlijnen die iedereen aan kan houden is het een kwestie van uitzoeken wat voor jou werkt. Denk: wat vind ik leuk om te doen? Wat brengt mij rust en stabiliteit? Wat zorgt ervoor dat ik elke dag geniet in plaats van de dag ‘doorkom’?
Voor de één is dat een boek lezen in het zonnetje met een dikke trui aan en een kop thee in hand. Voor de ander is het na het avondeten een stuk fietsen. Sommige mensen spelen liever videospelletjes met vrienden (niet in persoon maar via een headset en een internetverbinding, duh). Het maakt niet uit. Zolang het jouw manier is.

Mochten de ideeën je niet te binnen schieten, probeer dan:
– Sporten. Binnen of buiten, thuis of in een sportschool waar de juiste maatregelen worden gehanteerd.
– Koken en bakken. Comfort food is af en toe goed (voor de ziel), maar gezonde maaltijden met verse producten zijn altijd geweldig voor lichaam én geest.
– Zingen en dansen. Kan elk moment van de dag, vooral tijdens het douchen. Geloof me, daar knap je van op. Alleen al het visualiseren van dansen maakt positieve stofjes in het menselijk brein aan. Denk of dans of zing jezelf gelukkig!
– Tekenen, knutselen en DIY projecten. Je bent veel thuis, leuk dat huis op.
– Fietsen, skaten en wandelen. Het liefst in de natuur.
– Videobellen. Als je minder tijd in persoon doorbrengt met de mensen van wie je houdt dan is er altijd nog Facetime, Skype en Zoom. Zie je de rotkop van je beste vriendin alsnog (wekelijks)!
– Mediteren. Neem af en toe een momentje om lekker tot jezelf te komen (ook een motivatie quote op Instagram). Dit hoeft echt niet elke dag. Gewoon, wanneer je voelt het nodig te hebben.
– Tuinieren of planten verzorgen. Meer groen in de tuin, op het balkon of in huis heeft altijd een positief effect. Daarnaast ben je lekker met je handen bezig, ook dat werkt therapeutisch.

Een detox hoeft niet per se te betekenen dat je 20 dagen lang tweemaal daags een groene smoothie naar binnen gooit. Het kan wel. Ook lekker, echt! Maar als je daar niet het type voor bent of er gewoonweg geen zin in hebt omdat je in de zomer al een sapkuur hebt gedaan, kies dan een andere vorm van detoxen die helpt stress te verminderen.

XOXO – Kim Longwood

Heb jij een hamvraag, twijfelachtig vraagstuk of humoristisch onderwerp waar écht over geschreven moet worden? Stuur dan als de wiedeweerga jouw hersenspinsel naar finerthingsfineprint@gmail.com en wie weet wordt hier volgende maand een soort van column over gepubliceerd op deFINERTHINGSclub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: