Literatuur

Een soort van column – De november editie: Waarom daten (tegenwoordig) zo moeilijk is

Gewoon omdat het kan waagt oprichter en redacteur Kim Longwood zich eens per maand aan het schrijven van een soort van column. Want, waarom niet, right?
Davey en Kim, door fotograaf Cindy van der Werf

Waarom daten tegenwoordig zo moeilijk is

Mag het even een tandje minder alsjeblieft? Het moet namelijk een tandje minder, want er heerst een wereldwijde pandemie waarbij menselijk contact centraal staat. Maar op de één of andere manier landt die boodschap vooral niet bij volwassenen met een hoog libido. Volkomen begrijpelijk, want alleen zijn of eenzaam zijn is alles behalve leuk in een tijd waarin naar buiten gaan als gevaarlijk wordt beschouwd. Maar er valt niet te ontkennen dat daten zich van een bepaald soort moeilijk naar een ander soort moeilijk heeft ontwikkeld.

Laten we beginnen bij hoe het er aan toe ging toen corona gewoon de naam van het Mexicaanse biertje waar je veel te veel voor betaalde in een café was. Je kon je kont de deur nog niet door duwen, laat staan keren bij de bar, zonder belaagd te worden door blikken van lust. Helemaal prima, zolang het bij blikken bleef. Maar een avond lang potentiële bedpartners keuren en de missers weren was niet precies waarvoor we met vrienden richting de stad gingen, toch? Ok, voor veel mensen dus wel. Uitgaan, een drankje doen, een boek terugbrengen naar de bieb, boodschappen doen, sneakers kopen, alles was een excuus om iemand op te pikken voor een nacht plezier. Het liefst niet vaker dan een paar keer. Want settelen doen we wanneer we oud zijn en slapen wanneer dood.
Iemand tegen het lijf lopen die daadwerkelijk de intentie had om voor langere tijd – misschien wel voor de rest van jullie leven – bij je te blijven was als het vinden van een eenhoorn met een pot goud hangend aan z’n bek aan het einde van de regenboog. Want er is zoveel keus en de meeste door hormonen gedreven geilbakken wilden gewoonweg nog niet kiezen voor het leven.

En dan nu. Het ‘nieuwe nu’, het ‘nieuwe normaal’. Absoluut niet normaal maar het heeft de manier van daten wel normaler gemaakt. Al die uitstapjes waar een fuck buddy op te pikken valt zijn niet meer mogelijk, wat ervoor zorgt dat mensen boven alles moeite moeten doen om elkaar te leren kennen. Vaak niet eens in persoon, maar via een dating app of Instagram (ja dat dan weer wel, mensen sliden nog steeds in DM’s). Echter is het lastig om een klik met iemand te voorspellen. Misschien spendeer je uren, dagen, weken aan het écht leren kennen van de persoon die er sexy uitziet op de foto, heb je geweldige gesprekken en laugh je daadwerkelijk out loud. Misschien besluiten jullie dan toch om af te spreken, want het wordt eens tijd. Misschien doen jullie dat dan meteen bij één van jullie thuis, want corona. En misschien blijkt de ander dan toch niet zo sexy, kunnen jullie toch niet zo goed geweldige gesprekken voeren en is er nergens een grap of grol te bekennen.
Teleurstellingen en blauwtjes lopen zitten altijd in een klein hoekje, dat betekent niet dat we massaal moeten stoppen met risico’s nemen wat betreft ons hart aan een ander geven. Maar wat de huidige staat van de samenleving ook is, één ding is zeker: daten is altijd verdomd moeilijk.

XOXO – Kim Longwood

Heb jij een hamvraag, twijfelachtig vraagstuk of humoristisch onderwerp waar écht over geschreven moet worden? Stuur dan als de wiedeweerga jouw hersenspinsel naar finerthingsfineprint@gmail.com en wie weet wordt hier volgende maand een soort van column over gepubliceerd op deFINERTHINGSclub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: