Literatuur

Een soort van column – De december editie: Is het echt feest of is het nep feest?

Gewoon omdat het kan waagt oprichter en redacteur Kim Longwood zich eens per maand aan het schrijven van een soort van column. Want, waarom niet, right?
Kim, toen kerst nog heel gewoon was

Is het echt feest of is het nep feest?

Kerst komt eraan. Normaal gesproken is dat een periode waar veel mensen met een warm hart naartoe leven. De kerstbomen worden elk jaar massaal behangen met sterren en lichtjes en kitscherige ballen in de vorm van etenswaren. Ramen worden bekleed met groene kransen vol rode besjes en soms zelfs chemisch nep sneeuw wat er in februari nog steeds niet af te poetsen valt. Oftewel, de sfeer zit er al vroeg in.

Maar zit de sfeer er dit jaar wel in? Ja, er staan kerstbomen in woonkamers waar we allemaal stiekem naar binnen gluren. En ja, er hangen flikkerende discolampjes aan balkon balustrades. En inderdaad, ook het nep sneeuw is hier en daar te spotten (op de ramen van huizen waar hysterische kinderen wonen). Echter komt de meeste vreugde vanuit de fervente kerstfanaten. Wanneer ik rondvraag bij mijn vrienden hoe het ervoor staat met hun plannen voor de feestdagen krijg ik louter het antwoord: ‘niet veel’. En dat is natuurlijk helemaal prima gezien de verschrikkelijk irritante omstandigheden die 2020 maken tot het verschrikkelijk irritante jaar wat het is. Maar je zou toch denken dat juist een beetje holiday spirit ervoor zorgt dat het einde van dit verschrikkelijk irritante jaar iets minder verschrikkelijk en irritant is. Althans, dat is mijn gedachtengang. Blijkbaar niet die van alle mensen die ik tot nu toe gesproken heb. Daarom vraag ik me af… is het dit jaar echt feest of is het nep feest?

Hebben we nog veel om dankbaar voor te zijn als er mensen zijn die niet eens normale boodschappen kunnen betalen, laat staan onnodig uitbundige kerst boodschappen? Is er een reden om op oudejaarsavond sterretjes van de HEMA aan te steken als de HEMA alleen open mag zijn om rookworsten te verkopen? Het zijn grote, onmenselijke dingen gepaard met kleine, spijtige dingen die het maken dat iedereen wel iets heeft om sip door te zijn. En hoewel ik dat volkomen begrijp en er volledig respect voor heb – en tevens zelf ook op grotere schaal door geraakt ben – probeer ik er zelf toch écht feest van te maken.

Met de mensen van wie ik houd kan ik het altijd leuk hebben, daarom ga ik dat ook gewoon doen. Op eerste, tweede en derde (ja, ook dit jaar claim ik de 27ste) kerstdag. En met oud & nieuw. Het moet dan maar low budget, het moet dan maar met z’n tweetjes, het moet dan maar zonder felicitaties en knuffels en zoenen en vuurwerk. Het is zoals het is en daar ben ik dankbaar voor. Dat klinkt misschien vreemd, maar waarom zou ik niet dankbaar zijn voor wat er nog wél allemaal kan? Voor wie er nog wél in mijn leven zijn? Precies. Er is geen reden om daar niet dankbaar voor te zijn.

Hopelijk is het voor de mensen die nep feest vieren toch een beetje echt feest. Al is het alleen maar binnenin, je weet wel, met een warm hart.

XOXO – Kim Longwood

Heb jij een hamvraag, twijfelachtig vraagstuk of humoristisch onderwerp waar écht over geschreven moet worden? Stuur dan als de wiedeweerga jouw hersenspinsel naar finerthingsfineprint@gmail.com en wie weet wordt hier volgende maand een soort van column over gepubliceerd op deFINERTHINGSclub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: