Literatuur

Een soort van column – De februari editie: De huidslag is binnen

Gewoon omdat het kan waagt oprichter en redacteur Kim Longwood zich eens per maand aan het schrijven van een soort van column. Want, waarom niet, right?
Kim, door fotograaf Danique van Kesteren

De huidslag is binnen

Een paar weken geleden begon het te jeuken. Letterlijk.

Ik ben geen vreemde van huidaandoeningen, dat is iets wat ik van m’n vader heb meegekregen. Niet bepaald een staaltje DNA waar je om staat te schreeuwen, geloof me. Door de jaren heen heb ik veel medicijnen moeten slikken, crème moeten smeren en voedingswaren uit mijn dieet moeten schrappen.

Het huidige obstakel waar ik met man en macht (eerder natuurlijke producten zoals honing, shea butter, amandelolie en appelazijn) tegenaan boks is nieuw terrein voor me.

Maar ik ben niet alleen.
Een vriendin kampt weer met eczeem in haar gezicht.
Een door onzekerheid op werkgebied getroffen ondernemer zit van het puntje van zijn hoofd tot aan zijn tenen onder jeukende plekjes.
En zelfs mijn vader kan weer regelmatig naar de dokter om een zalfje voor te laten schrijven.

Hoe dat toch zo kan? Zo allemaal tegelijk?
Heel simpel: stress.
Deze boosdoener veroorzaakt meer dan een opgejaagd gevoel, zo weten velen van ons al langer. Naast dat het de geestelijke gesteldheid aantast heeft stress ook een zeer negatief effect op de lichamelijk gezondheid.

Volgens onderzoek van sazas.nl veroorzaakt stress onder andere slapeloosheid, haaruitval en depressie, word je sneller ziek door een verlaagd immuunsysteem, maar is het ook een aanstichter van acne en eczeem.
“Door het stresshormoon cortisol produceren je talgklieren meer vet. Hierdoor ontstaan puistjes en pukkeltjes. Maar ook bijvoorbeeld eczeem kan makkelijker zijn weg naar buiten binden vanwege stress.”

Verdomde vervelend natuurlijk. Niemand zit te wachten op lichamelijke klachten, al helemaal niet wanneer bovenop geestelijke klachten.

Meer rusten, meer ontspannen. Het klinkt allemaal zo simpel.
Het zou door de dokter voorgeschreven moeten worden, misschien dat we er ons dan meer aan houden. Meer de nood inzien van balans, in plaats van altijd maar door beuken.

Eén ding is zeker.
De huidslag is binnen: doe effe chill.

XOXO – Kim Longwood

Heb jij een hamvraag, twijfelachtig vraagstuk of humoristisch onderwerp waar écht over geschreven moet worden? Stuur dan als de wiedeweerga jouw hersenspinsel naar finerthingsfineprint@gmail.com en wie weet wordt hier volgende maand een soort van column over gepubliceerd op deFINERTHINGSclub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: