Literatuur

Een soort van column – De mei editie: Ja, ik schreef een dichtbundel

Gewoon omdat het kan waagt oprichter en redacteur Kim Longwood zich eens per maand aan het schrijven van een soort van column. Want, waarom niet, right?
Debuut dichtbundel WREEDFABRIEK, opmaak door Hans van Grifontwerp en kunstwerk door Marit Otte

Ja, ik schreef een dichtbundel

Gedichten schrijven is iets wat veel mensen doen, maar wat weinig mensen vanuit een eigen stem kunnen. Dat klinkt ongelooflijk arrogant. Ik claim niet per direct iemand te zijn met een eigen stem, maar daar doel ik natuurlijk wel op.
Laten we eerlijk wezen, Instagram staat bomvol poëzie accounts waar je nog niet dood gevonden wilt worden. Dat betekent niet dat deze accounts niet moeten bestaan, want iedereen heeft het recht te doen wat goed voelt zolang niemand anders daar de dupe van is. Maar wat wel belangrijk is: het zijn de stemmen die écht iets te vertellen hebben die tellen.

De complimenten en felicitaties worden me rond de oren gesmeten, dat doet me enorm goed. Het verwarmd mijn beschadigd, gescheurd, gebrekkig en kwetsbaar hart. Ik hoop dat diezelfde sfeer erin blijft wanneer mensen mijn dichtbundel WREEDFABRIEK daadwerkelijk in handen hebben en hebben gelezen. Daar ga ik stiekem wel vanuit natuurlijk.

Waarom?
Omdat ik deze bundel niet alleen voor mezelf heb geschreven. Het draait niet alleen om mijn pijn en verdriet, mijn trauma of mijn ervaringen in lust en liefde. Nee. Het draait ook om jou. Want iedereen maakt dingen mee die bijna niet uitgesproken kunnen worden, dus schreef ik ze op papier. Zodat er een toevlucht is wanneer nodig. Zodat er gelezen kan worden dat niemand alleen staat.

Maar het is gelukkig niet alleen maar doom & gloom (hoewel ik daar iets meer van blijk te houden dan nodig). Ik blijf een clown en vind grappen maken gewoonweg te leuk om te laten. Dus de soms overdreven injectie droge kut humor is niet te missen tijdens het lezen van mijn meesterwerk.

Ik vind het een meesterwerk hè. Rustig maar, haha.
Dat komt gewoonweg doordat ik tot in de late uren van winterse dagen heb zitten schrijven en tikken als een malle. Doordat ik wekenlang heb gezocht naar de juiste uitgeverij én doordat zowat heel mijn wezen in deze bundel is gestopt.
Wanneer iemand een overvloed aan bloed en tranen, vooral bloed in mijn geval, in iets stopt vind ik dat ongeacht de uitkomst sowieso een meesterwerk. Dus wees trots. Ben ik ook. Op mezelf en op jullie.

Lees je (vanaf juni) mijn bundel?
Laat dan weten wat je ervan vindt. Dat vind ik dan weer leuk.

XOXO – Kim Longwood

Bestel vandaag nog via Lipari.nl/shop mijn debuut dichtbundel WREEDFABRIEK.

Opmaak door Hans van Grifontwerp en kunstwerk door Marit Otte

Heb jij een hamvraag, twijfelachtig vraagstuk of humoristisch onderwerp waar écht over geschreven moet worden? Stuur dan als de wiedeweerga jouw hersenspinsel naar finerthingsfineprint@gmail.com en wie weet wordt hier volgende maand een soort van column over gepubliceerd op deFINERTHINGSclub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: