Literatuur

Een soort van column – De september editie: Met het hoofd in de grijze donderwolken

Gewoon omdat het kan waagt oprichter en redacteur Kim Longwood zich eens per maand aan het schrijven van een soort van column. Want, waarom niet, right?
Kim, door fotograaf Halux Visions

Met het hoofd in de grijze donderwolken

Depressie. Het is nog steeds een moeilijk onderwerp. Hoewel mentale problemen steeds vaker bespreekbaar zijn, voelt het meestal toch alsof mensen schrikken wanneer depressieve gedachten worden gedeeld. Dat is zonde, want erover praten zorgt juist voor verlichting. Nee, het lost de ‘problemen’ van iemand met een depressie niet op, maar het maakt de stappen naar genezing wel tastbaarder.

Ik ben geen vreemde van depressies. Onderhand heb ik deze nare bezoeker meerdere keren over de vloer gehad. Soms vluchtig, een weekje of twee, soms maanden. Het is zo’n verre tante die je eigenlijk niet kent, die op de koffie komt en vervolgens ongevraagd veel te lang blijft hangen. Iemand tegen wie je moet zeggen dat het tijd wordt om een eigen huis te gaan zoeken. Heel ver hier vandaan. Daar zit je toch totaal niet op te wachten?

Wat ik vaak merk is dat er een misconceptie bestaat betreffende mensen die worstelen met depressieve gedachten. We kunnen nog steeds lachen. We kunnen het nog steeds naar ons zin hebben. We kunnen geluksmomenten ervaren en dankbaar zijn. We kunnen de kracht vinden om naar buiten te gaan en dingen te ondernemen. Het kost gewoonweg meer moeite. Meer energie.
Helaas lukt het niet altijd, we lachen niet altijd… maar doen mensen die niet met een depressie kampen dat wel? Altijd maar lachen, als een soort hysterische cheerleader? Precies, nee.

Zelfs met het hoofd in de grijze donder- en bliksemwolken zijn elektrisch geladen, wonderbaarlijke en extatische gebeurtenissen niet onmogelijk. Misschien zijn ze zelfs realistischer, want: hoe dieper het dal, hoe hoger de piek.

Als iemand met een depressie leeft en de moed heeft verzameld om erover te praten, luister dan. Je weet nooit hoeveel het voor diegene betekent een verhaal te mogen delen. Misschien help je iemand wel richting het herstel waar ze intens naar verlangen. Ook jij bent in zo’n situatie onderdeel van een geluksmoment en de enige dingen die je daarvoor hoeft te doen zijn je oren spitsen en je hart openstellen.

XOXO – Kim Longwood

Heb jij een hamvraag, twijfelachtig vraagstuk of humoristisch onderwerp waar écht over geschreven moet worden? Stuur dan als de wiedeweerga jouw hersenspinsel naar finerthingsfineprint@gmail.com en wie weet wordt hier volgende maand een soort van column over gepubliceerd op deFINERTHINGSclub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: