Cultuur

Gezondheid in de knel: wat werkt niet en wat werkt wel?

We hebben eindeloos veel keus als het aankomt op hoe we voor onszelf willen en kunnen zorgen. Sommige mensen geloven in traditionele medicijnen, andere mensen zweren bij Oosterse geneeskunde. Wat werkt het beste, voor jou?

Elk lichaam is anders, maar op de één of andere manier denken sommige mensen nog steeds dat er een specifiek wondermiddel bestaat wat iedereen op dezelfde wijze geneest. Dat is helaas niet waar.
Gezonde voeding betekent niet voor iedereen elke dag een smoothie en een gekookt ei als ontbijt. De juiste beweging betekent niet voor iedereen elke ochtend meedoen aan een Crossfit les. En de juiste genezing voor kwaaltjes en ziektes bestaat niet slechts uit het slikken van door de huisarts voorgeschreven pillen. Jij hebt een eigen weg naar een gezonder bestaan, jouw weg.

De titel van dit artikel is een beetje misleidend, omdat de antwoord op de vraag ‘wat werkt niet en wat werkt wel’ niet bestaat. In ieder geval niet in algemene zin. Want wat voor jouw beste vriendin echt helemaal fantastisch is en precies doet wat het moet doen, kan jou een allergische reactie bezorgen.

Wat we weten nodig te hebben is de volgende basis:
– gezonde voeding
– dagelijkse beweging
– self care/ zelfliefde
– rust en ontspanning
Hoe je die basis invult is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften.

Hoe kom je achter jouw antwoord?

Door te experimenteren. En niet slechts één keer in het leven, om vervolgens de uitkomst van jouw onderzoek voor altijd te hanteren. We ontwikkelen onszelf tijdens ons volledige bestaan, niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk. Een lichaam verandert en past zich aan, en heeft daardoor dus om de zoveel jaar (of soms zelfs om de zoveel maanden) andere dingen nodig.

Probeer verschillende soorten groenten, fruit, vezels, noten, zaden, pitten, vitaminen, eiwitten, vetten, graanproducten en koolhydraten. Observeer hoe jouw lichaam op de variatie aan producten reageert. Kies de dingen waardoor jij je goed voelt en die je lekker vindt (ook belangrijk)!

Ga wandelen, fietsen, skaten. Volg een sportles. Ga zwemmen, klimmen, boksen. Probeer een teamsport. Probeer verschillende sportscholen uit en vind jouw ‘tribe’. Doe iets waar je lichaam van gaat zingen (in de figuurlijke, maar ook letterlijke zin) én ook hier geldt: doe iets wat je leuk vindt, dat is vooral bij sport erg belangrijk.

Probeer daarnaast eens wat ‘gekke’ dingen uit. Waarom niet? Het kan (hopelijk) geen kwaad… en zo wel, dan weet je dat ook weer. (I’ve been there…)

Denk bijvoorbeeld aan het slikken van CBD olie of beplak je voeten een keer met ontgiftende pleisters van Nuubu. Verdiep je in Shiatsu, volg een Qigong les of boek een acupunctuur behandeling. Of sla lekker aan het mediteren, 5 minuutjes voor het slapengaan, het is de moeite waard.

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: