Cultuur Fotografie Kunst

Street art Madrid: kunst is universeel en spreekt in alle landen dezelfde taal

Af en toe moet je samen met je vrienden de koffers pakken en zonder al te veel informatie op ontdekkingsreis gaan. Dat levert mooie plaatjes op.

Een paar dagen cultuur snuiven in Madrid zonder enige verwachting (of enig onderzoek) levert meer dan een aangename verrassing op. Het heeft verliefdheid veroorzaakt. Verwondering uitgelokt. En eeuwige waardering gecreëerd.

Kunst kent geen grenzen en dat is mooi.
Mooi voor het oog en mooi voor het hart.

In Madrid vind je in elke straat kleurrijke tekeningen en schilderingen, street art, graffiti, stickers, tags, posters, logo’s, beelden, vlaggen en nog veel meer bijzondere kunst- en knutselwerkjes, decoraties en snuisterijen. Het contrast wat al die ruige en rauwe versieringen tegen de sierlijke oude gebouwen oplevert is daadwerkelijk magistraal.

Hipstergebied

Vooral in Malasaña is het genieten. De kleine straatjes zijn gevuld met vintage winkels, restaurantjes en (punk en rock) bars en koffiezaakjes. Heb je tijdens het kunst-kijken ook nog een nut voor al die euro’s in je broekzak.

Madrid is Madrid niet zonder kunst

Het is bijzonder dat een grote stad als Madrid wordt gekenmerkt door meer dan historische architectuur en Spaanse flair (denk naast toeristische winkels aan ladingen tapasbars). Het is de kunst die het hem doet. Zonder lelijke (maar toch ook mooie) klieders en waanzinnige meesterwerken zou Madrid niet hetzelfde zijn.

Twijfelgeval? Nu niet meer!

Als je altijd al eens richting Spanje hebt willen reizen, maar je wist niet zo goed waarheen, overweeg dan zeker een bezoek aan Madrid. En niet voor een dag, want aan één dag heb je niet genoeg. Naast dat je buiten in een soort van eindeloze expositie rondloopt, is er ook een wekelijkse markt die het hele centrum beslaat. En vintage liefhebbers slaan ongetwijfeld hun slag in de grote selectie tweedehandswinkels.

Om te smullen:

ACID – COFFEE TRIPPIN’
Koffie en baksels

NOMADE CAFE MADRID
Ontbijt, lunch en koffie

MAFRENS
Ontbijt, lunch en koffie

KAMADO ASIAN FOOD
Diner en cocktails

Om te doen:

REAL JARDIN BOTANICO
Botanische tuin

CAIXAFORUM MADRID
Museum

EL RASTRO
Vlooienmarkt/open lucht markt

ASTRO ZOMBIE BAR
Rock bar

Zweetreet

Tijdens de zomermaanden en in het hoogseizoen is het bloedje-fucking-heet in Madrid. Houd daar rekening mee, mocht je niet zo goed tegen de Spaanse zon kunnen. Voor de Nederlanders onder ons die niet spontaan flauwvallen wanneer de temperatuur boven de 30 tikt: smeer je in en leef je uit.

Queer culture

2SLGBTQIA+ is welkom in Madrid en dat zie je door de hele stad. Er hangen regenboogvlaggen aan balkons en ramen, queer mensen lopen hand in hand op straat en de outfits zijn correct. Lang leve queer dudes met crop tops.

Het AXEL HOTEL MADRID is een hetero friendly hotel gesitueerd in het centrum, met een hele fijne sfeer, vriendelijk en gezellig personeel en een verfrissend zwembad op het dakterras. De zwart-wit-neonroze kamers zijn geweldig ingericht en perfect voor een zwoele avond met een Spaanse vlam.

Al met al een toplocatie, dus…

…boeken die vakantie. Hup!

Oh, en een shout out naar de pink flamingo die sommige van bovenstaande foto’s nog fleuriger maakt. Thanks Jess.

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: