Literatuur

3 Bloemlezingen door Uitgeverij De Bezige Bij: Natuur, Rouw en Liefde

Op dinsdag 8 november 2022 verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij bloemlezing Natuur, samengesteld door Marieke Lucas Rijneveld.

Eerder verschenen in deze reeks Rouw en Liefde, samengesteld door Hagar Peeters en Tjitske Jansen. Voor het derde deel in deze reeks poëziebloemlezingen dook Marieke Lucas Rijneveld diep in de natuurpoëzie.

Natuur – Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld dook diep in de natuurpoëzie. Hij kwam boven met de mooiste gedichten over natuurschoon, maar ook met onheilspellende verzen. Want niets is zo bedreigend voor de natuur als de mens die vergeten is dat hij daar zelf onderdeel van uitmaakt.

Bloemlezing Natuur is een bijzonder frisse en eigentijdse bloemlezing, die zich laat lezen als lofzang op de natuur en als poëtische wake-up call voor een nederiger omgang met diezelfde natuur.

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld (1991) is één van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Zowel zijn poëzie als zijn romans werden onderscheiden met grote literaire prijzen. Rijneveld won als eerste Nederlandse auteur de Booker International Prize, met zijn roman De avond is ongemak. Voor zijn tweede roman, Mijn lieve gunsteling, kreeg hij zowel de F. Bordewijk-prijs als de Boon uitgereikt. Ook Het warmtefort – zijn essay voor de Boekenweek van 2022 – was een doorslaand succes, net als zijn derde dichtbundel Komijnsplitsers.

Tijdloze bloemlezingen over de grote thema’s

Liefde en dood, misschien wel de meest fundamentele thema’s in ons bestaan. Iedereen krijgt ermee te maken en wanneer dat gebeurt zijn we vaak sprakeloos. Maar gelukkig zijn er de dichters, die in hun poëzie het woordeloze een stem geven. In deze twee schitterend vormgegeven bloemlezingen zijn gedichten opgenomen die even onvergetelijk als tijdloos zijn en uitdrukking geven aan de diepste gevoelens van gemis en verlangen.

Rouw – Hagar Peeters

De gedichten in Rouw werden gekozen door Hagar Peeters, de auteur van een indrukwekkend en gevarieerd oeuvre. Haar dichtbundels en non-fictie werden meerdere malen bekroond. Ook haar proza viel in de prijzen: haar roman Malva, over de verstoten dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda, werd onderscheiden met de Gouden Boekenuil en in zes talen vertaald.

Liefde – Tjitske Jansen

Tjitske Jansen stelde Liefde samen. Zij schreef vier bundels waarin ze poëzie, proza en theater combineert. Gefascineerd door herinneren, vat ze de situaties die haar gevormd hebben in taal. Met haar eerste bundel Het moest maar eens gaan sneeuwen vestigde ze haar naam. Voor haar tweede bundel Koerikoeloem ontving ze de Anna Bijns Prijs. Onlangs verscheen haar nieuwe bundel Iedereen moet ergens zijn.

Deze bloemlezingen zijn het begin van een serie cadeauboeken van poëzie over de meest fundamentele thema’s in ons bestaan. 

Benieuwd naar meer?

https://www.debezigebij.nl/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: