Kunst

Interview met een kunstenaar: Vince Blok – De schoonheid van plastic

Vince(nt) Blok is een Nederlandse kunstenaar, net buiten de Efteling geboren. Hij is op avontuur om plastic op een artistieke manier te ontdekken.

Vince heeft zijn focus gelegd op het ontdekken van plastic in de artistieke zin. Hij vindt het belangrijk om de schoonheid van het materiaal te laten zien. Plastic is een materiaal wat bij veel mensen ideeën van vies, afval, vervuiling en wegwerp oproept, wat komt doordat wij mensen het materiaal ongelofelijk hebben misbruikt. Vince brengt daar graag verandering in.

Hoi Vince, wat doe je precies?

Mijn werk heeft een esthetisch, designwaardig en abstract uiterlijk. Ik laat de kijker kennismaken met de mogelijke schoonheid van het materiaal plastic.

De titels van mijn werken refereren naar de tijd die het kost voor een gemiddeld mens om het gewicht van het kunstwerk te verspillen in plastic. Elk mens verspilt gemiddeld 30 kilo plastic afval per jaar. Na het wegen van het werk ontstaat er een titel zoals 23d 5h 45m.

Door de combinatie van schoonheid en de realisatie van verspillen forceer ik de kijker om diens relatie tot het materiaal te bevragen. Maar ik ben geen kunstenaar geworden om mensen te vertellen wat ze moeten doen, ik ben een kunstenaar die de schoonheid opzoekt en als ik iemand daarmee inspireer heb ik mijn deel gedaan.

Waar komt de passie om te creëren vandaan?

Als kleine Vince zocht ik altijd naar ‘onzichtbare’ werelden.
Tussen de bosjes zaten spinnen, onder stenen salamanders, onder het water van de sloot kikkers. Deze kleine wereld inspireerde mij als kind en wakkerde een avontuurlijke geest in mij aan.

Later zocht ik dezelfde ervaring op in het tekenen, om de werelden die in mij zaten naar buiten te krijgen.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratiebronnen?

Het onbekende.
Plastic is door de kunst community nog niet diep genoeg onderzocht en hierdoor ben ik met het materiaal op avontuur.
Ook zoek ik zelf technieken, toepassingen, uitingen en combinaties op. Het fijne is dat ik niet geïnspireerd kan worden door anderen.

Wanneer heb je voor het laatst iets gemaakt en wat was het?

Ik creëer elke week wel een werk. Of dat uiteindelijk wordt geëxposeerd is nooit zeker, maar zodra ik ervoor kies het werk niet te gebruiken smelt ik het plastic en verwerk ik het in een nieuw werk.

Mijn laatste werk was een toeval, de ovens stonden te heet en het werk verbrandde, dit wil je niet, maar hierbij gebeurde wel interessante dingen.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Als plastic-kunstenaar pionier wil ik dit materiaal blijven onderzoeken en mensen daarmee inspireren.

Wat ik als kunstenaar qua mogelijkheden met dit materiaal kan is enorm. Er zijn ongeveer 250 verschillende soorten plastic die allemaal hun eigen eigenschappen, smeltpunten en uiterlijkheden hebben. Hierdoor blijft dit werk avontuurlijk en kan ik mezelf er eindeloos in verdiepen.

Benieuwd naar meer?

https://www.vinceblok.nl/
&
https://www.instagram.com/vinceblok/?hl=en

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: