Cultuur Kunst Mode

Kunsthal Rotterdam: Street Dreams – How hiphop took over fashion

In Rotterdam ben je aan het goede adres als je op zoek bent naar inspirerende kunst, want de Kunsthal toont het beste van het beste.

Van 15 juni tot 15 september 2019 ben je bij de Kunsthal aan het goede adres als je gek bent op mode, fotografie, schilderijen, videokunst en meer. De tentoonstelling Street Dreams – How hiphop took over Fashion is een samenkomst van al deze vormen en heeft een hoog ‘fresh’ gehalte.

In samenwerking met het HipHopHuis en gastcurator Lee Stuart kwam deze collectie tot stand, die laat zien hoe hiphop al lange tijd invloed heeft op mode en lifestyle.

Kunsthal omschrijft de essentie van de tentoonstelling:
‘Streetwear dicteert het tempo en de esthetiek van de mode-industrie en verandert de manier waarop deze industrie zich ontwikkelt. Hiphop is dé toonaangevende jongerencultuur die de hitlijsten en het wereldwijde straatbeeld domineert: van inspiratiebron voor high fashion brands tot het gangbaar maken van sportswear als dagelijkse outfit.

De tentoonstelling is onderverdeeld in 4 zalen.
Als eerste maak je kennis met een prachtige video – een longtake – geschoten door Victor D. Ponten in samenwerking met het HipHopHuis. De Kruiskade in Rotterdam bewandeld en opgefleurd door modieuze karakters van verschillende afkomsten, stijlen en genres binnen de hiphop scene maken dit een waar filmisch pareltje.

Fotograaf: Jamel Shabazz

In THE GALLERY worden topstukken van hedendaagse kunstenaars getoond, zoals bijvoorbeeld foto’s van Janette Beckman. Beckman heeft alle bekende hiphopartiesten uit de jaren 80 en 90 voor haar lens gehad. Denk hierbij aan Slick Rick en LL Cool J met hun iconische stijlen.

THE MASTERS zaal kan omschreven worden als ‘een kijkje achter de schermen’. Pioniers en sleutelfiguren uit de hiphop-fashionindustrie April Walker, David Fischer, Guillaume Philibert en Edson Sabajo vertellen hun persoonlijke verhaal over hun rol in de hiphop mode en hun invloed op de huidige industrie.

De vierde zaal heet toepasselijk THE STREETS en reflecteert het straatbeeld binnen de hiphop cultuur. Hoewel de codes van deze cultuur door de tijd heen veranderd zijn, blijft de ziel ervan identiek: De dynamische energie van een tegencultuur die plaatsvindt in de stad en die de grenzen van zijn leefwereld verlegt.

Hiphop is zoveel meer dan muziek. Het is een leefwijze, een moderichting, een cultuur. Deze expo geeft een stem aan dit fenomeen en is zeker de moeite waard om te bezoeken.
De tentoonstelling is nog tot 15 september 2019 te zien in Kunsthal Rotterdam.

Kunstenaar: Kehinde Wiley

Benieuwd naar meer?

https://www.kunsthal.nl

XOXO – Kim Longwood

Fotografie door Cindy van der Werf.

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: