Cultuur Kunst

Kunsthal Rotterdam: Joana Vasconcelos – I’m Your Mirror

In Rotterdam ben je aan het goede adres als je op zoek bent naar inspirerende kunst, want de Kunsthal toont het beste van het beste.

Zaterdag 20 juli ging de indrukwekkende overzichtstentoonstelling van de beroemde Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos in Kunsthal Rotterdam van start. De expositie genaamd I’m Your Mirror toont ruim dertig van haar iconische sculpturen en installaties vanaf 1997 tot het heden.

Onder andere Lilicoptère (2012) – een vergulde helikopter gedecoreerd met Swarovski kristallen en struisvogelveren die zij maakte voor haar solotentoonstelling in het Paleis van Versailles – is t/m 17 november te bekijken.

Lilicoptère, 2012

De Kunsthal vertelt:
‘Op een activistische, feministische manier en met een diepgeworteld respect voor de Portugese cultuur en tradities geeft Vasconcelos haar eigen draai aan de werkelijkheid. Het resultaat is een verleidelijke, humoristische, uitbundige en soms absurdistische tentoonstelling waarin niets is wat het lijkt.’

Full Steam Ahead (Yellow) #1/3, 2014 Full Steam Ahead (Green) #1/3, 2013 Full Steam Ahead (Red) #1/3, 2012

‘Joana Vasconcelos staat bekend om haar scherpe gevoel voor verhoudingen, meesterlijk gebruik van kleur en bijzondere materiaalkeuze, zoals huishoudelijke voorwerpen, muurtegels, textiel, medicijnen, urinoirs, telefoons, pannen en plastic bestek. Als een hedendaagse alchemist transformeert zij alledaagse objecten en clichés uit de consumptiemaatschappij tot kunstwerken vol betekenis en symboliek.’

Red Independent Heart, 2005

‘Achter de ogenschijnlijke vrolijkheid van haar werk gaan maatschappelijke en sociaal-politieke thema’s schuil zoals onderdrukking, mensenrechten, immigratie, globalisering, identiteit en gendervraagstukken.
Vasconcelos onderzoekt in haar werk verschillende vormen van identiteit – waaronder die van de vrouw – en de tweespalt die daar vaak in te vinden is. Direct en ironisch stelt zij maatschappelijke tegenstellingen aan de kaak en laat zich hierbij inspireren door een veelheid aan invloeden uit de muziek, literatuur en de traditionele ambachten van haar thuisland. Zij eigent zich bekende Portugese iconen toe en geeft deze een twist, zoals het hartvormige juweel uit Viana do Castelo en de serie keramische dieren
van de Portugese kunstenaar Rafael Bordalo Pinheiro, die zij bekleedt met gehaakt textiel.’

NAKED TOUR

Op zaterdag 28 september 2019 organiseert Kunsthal Rotterdam de Naked Tour. Wat houdt dat precies in? Nou…

Na zeer positieve ervaringen tijdens de tentoonstelling Robert Mapplethorpe. Een perfectionist en Hyperrealisme Sculptuur biedt de Kunsthal opnieuw een Naked Tour aan, namelijk gepaard met de tentoonstelling Joana Vasconcelos. I’m Your Mirror.
De spiegelende objecten en de thema’s van de werken bieden letterlijk en figuurlijk reflectie. De naaktrondleiding vormt een extra dimensie voor bezoekers die graag gezamenlijk zonder kleding naar kunst kijken.

Meer informatie over aanmelden is te vinden op de website van de Kunsthal.

I’ll Be Your Mirror, 2018
Finisterra, 2018
The World at Your Feet, 2001

MASTERCLASS JOANA VASCONCELOS

In het najaar van 2019 presenteert Kunsthal Rotterdam in samenwerking met de Willem de Kooning Academy een reeks masterclasses – exclusief voor studenten en Kunsthal Vrienden – door bijzondere kunstenaars.
Na inspirerende masterclasses van onder andere fotograaf Peter Lindbergh, choreograaf Conny Janssen, kunstenaar Melanie Bonajo, architect Rem Koolhaas, fashion artists Viktor&Rolf, kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde, fotograaf Stephan Vanfleteren en kunstenaar Rafaël Rozendaal, is het dit najaar de beurt aan kunstenaar Joana Vasconcelos.
Ter gelegenheid van haar tentoonstelling geeft zij een masterclass in het Auditorium van de Kunsthal.

Meer informatie volgt via de website van de Kunsthal.

Material Girl, 2015

De tentoonstelling is georganiseerd door het Guggenheim Museum Bilbao, Spanje, in samenwerking met het Serralves Museum of Contemporary Art, Portugal en Kunsthal Rotterdam.

The Bride, 2001–05

Benieuwd naar meer?

https://www.kunsthal.nl

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: