Fotografie

Interview met een fotograaf: Jeroen Bendeler – Waar straatfotografie, een voorliefde voor oude auto’s en het gezinsleven elkaar ontmoeten

Jeroen maakt foto's van het leven, zoals het is, maar toch met een kunstzinnige insteek. Soms digitaal, soms met een iPhone en vaak met een analoge camera.

Liefhebber van analoge camera’s Jeroen Bendeler maakt graag foto’s. Vorig jaar heeft hij samen met zijn vrouw Vivian de mooie stad Rotterdam verlaten na een oud huisje in Dordrecht te hebben gekocht. Daar wonen ze nu met hun 4 maanden oude zoontje Billy.

Jeroen vertelt:
‘Ik maak foto’s van het leven, voornamelijk van mijn gezin, van wat ik op straat tegen kom en tijdens onze reizen. Ik heb wat projecten lopen die ik misschien ooit eens zou moeten delen, maar daar is het nog niet echt van gekomen.
Onder Great Heights Fotografie doen Viv en ik bruiloft reportages, familie shoots en lifestyle fotografie. We hebben het afgelopen jaar gewerkt aan ons portfolio en zijn er klaar voor om het naar een hoger niveau te tillen.’

Waar komt de passie om te fotograferen vandaan?

Toen ik nog thuis woonde was geld een belangrijke drijfveer in ons gezinsleven. Op basis daarvan heb ik ook keuzes gemaakt op het gebied van studies en mijn carrière. Daardoor heb ik heel lang geen aandacht besteed aan mijn creatieve kant.
Halverwege mijn studie kocht ik samen met al onze vrienden een spiegelreflex voor Viv haar verjaardag. Al snel daarna kocht ik een analoge camera en nam ik die mee op studiereis naar Uganda waar ik behoorlijk wat slechte foto’s schoot. Voor niemand zullen het bijzondere foto’s zijn, maar mij brengen ze direct terug naar die momenten.
Daarna ben ik me gaan verdiepen in wat de ingrediënten zijn voor goede foto’s. Het is een enorme eer om dat nu ook samen met Viv voor bijvoorbeeld bruidsparen en families te kunnen doen.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratie bronnen?

Mijn vrouw Vivian en zoon Billy inspireren me om een betere man te zijn, maar ook om te blijven fotograferen. Het levert geen likes op social media op, maar de gedachte om over 20 jaar te kunnen bladeren in fotoboeken van nu… dat voelt voor mij echt als rijkdom.

Ook krijg ik inspiratie door te kijken naar de foto’s van de straatfotografen uit de jaren 50, 60 en 70. Naast dat hun foto’s outstanding zijn, word ik ook gemotiveerd door te luisteren naar hun verhalen. 
Zo vind ik het werk in New York van Vivian Mayer heel mooi. Het brengt je echt terug in de tijd. Ze leefde haar leven op een zolder als nanny en maakte in haar vrije tijd foto’s. Na haar dood zijn al haar bezittingen geveild en kwam de koper er achter dat ze aardig kon fotograferen. Nu wordt ze geschaard onder de betere straatfotografen van haar generatie.
Garry Winogrand was een New Yorkse fotograaf. Net zoals Mayer is hij nooit echt rijk geworden van zijn werk. Hij stierf op relatief jonge leeftijd en liet 100.000 nog niet ontwikkelde foto’s achter.
Bruce Davidson heeft met ‘Brooklyn Gang’ echt prachtig en uniek werk afgeleverd.
Robert Frank is geroemd om zijn boek ‘Americans’.
Henry Cartier Bresson was de grootmeester in compositie, zijn foto’s zijn naar mijn mening echt kunstwerken.
De gemene deler van deze fotografen is dat ze het allen niet deden voor de roem, ze letterlijk en figuurlijk dicht bij hun onderwerpen durfden te komen en echt leefden voor hun vak.
Dé straatfotograaf van dit moment vind ik Ioe Greer. Hij weet het New Yorkse straatleven als geen ander vast te leggen.

Wanneer heb je voor het laatst gefotografeerd en wat staat er op die beelden?

Ik heb vanochtend wat foto’s van mijn zoontje gemaakt.
De laatste opdracht die we hebben gedaan was een familie shoot bij een mooi gezin. We hebben ons best gedaan het gezin op een fijne manier vast te leggen in de omgeving waar zij zich het meest vertrouwd voelen, hun eigen huis.
Puur voor mezelf maak ik ongeveer van elke oude auto foto’s. Eergisteren stond er een bordeaux rode Citroen DS20 bij ons om de hoek. Ik vind de auto’s van tegenwoordig niet zo interessant, maar juist die oude wagens met unieke koplampen, chromen achteruitkijkspiegels en velours stoelbekleding vind ik het altijd waard om te fotograferen. Ik heb inmiddels van tientallen oude auto’s foto’s, misschien zou ik daar een keer iets meer mee moeten doen.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Ik zie een mooie toekomst! Met Great Heights Fotografie verwacht ik dat we volgend jaar een aantal mooie bruiloften en andere opdrachten mogen vastleggen.
Verder werk ik al een tijdje aan een workshop voor beginnende fotografen. Ik hoop dat ik de moed heb om deze herfst/winter de eerste workshop te geven.

Benieuwd naar meer?

www.jeroenbendeler.nl
&
https://www.instagram.com/jeroenbendelergade/?hl=nl

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: