Kunst

Interview met een kunstenaar: Teuntje Fleur – Kleurrijke, energieke en grafische eye-catchers

De 28-jarige Teuntje Fleur is Grafisch Kunstenaar en verwerkt graag escapisme in haar full color kunstwerken.

Teuntje Fleur maakt humoristische en speelse ontwerpen die pronken in de vorm van posters, prints, campagnes, boeken en tentoonstellingen. Haar werk is kenmerkend door het opvallende kleurgebruik en de vele grafische en speelse vormen. Haar meesterlijke omhelzing van het primaire kleurenpalet zie je overal in terug. Naast een bureau om aan te ontwerpen heeft Teuntje ook een RISOGRAPH in haar studio. Dat is een Japanse stencildruk machine en daarmee zien haar creaties het levenslicht.

“Ik zeg altijd: ik houd van veel en niet van weinig.”

Waar komt de passie om te creëren vandaan?

Creëren is mijn nummer 1 levensbehoefte. Als ik over straat loop zie ik overal lijnen en vormen. Ik betrap mezelf er vaak genoeg op dat ik ook denk in vormen. Het helpt mij om dingen te verwerken en een plek te geven. Vaak zijn er bijvoorbeeld maatschappelijke problemen die mij bezighouden. Door deze gedachtes en gevoelens om te zetten in kunst kan ik mijn irritaties een plek geven. 

Het primaire kleurenpalet geeft mij de rust en veiligheid die ik nooit heb gehad. Kleur wordt vaak gezien als niet zakelijk en iets voor kinderen. Alsof het volwassen leven al niet saai genoeg is. Tot die tijd blijf ik lekker in speeltuinen hangen en veel kleur gebruiken.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratiebronnen?

Onderlinge communicatie tussen mensen is voor mij een grote inspiratiebron. Uitspraken die voorbij komen of de manier hoe ze met elkaar omgaan bijvoorbeeld. Ik noteer zinnen of uitspraken in mijn schetsboek. Zinnen die mij opvallen of irriteren gebruik ik om ze vervolgens op een podium te plaatsen.
Het zijn vaak uitspraken die tussendoor uit iemands mond ontsnappen. Doordat ze een podium krijgen wordt zo’n uitspraak opeens heel geestig. Zie het als ironisch commentaar.

Ook wordt ik vaak overdonderd door de kakofonie van vormen in de stad, ik pak dan even snel mijn schetsboek zodat ik de vorm niet vergeet. Al die vormen zie je terug in mijn werk.

Verder ben ik erg fan van oude grafisch ontwerpers zoals Hendrik Werkman en Piet Zwart. Zij laten zien dat letters zoveel meer zijn dan een symbool om te lezen. Stiekem zitten er in letters ook allerlei vormen verstopt. Dat vind ik geweldig!

 Wanneer heb je voor het laatst iets gemaakt en wat was het?

 Afgelopen weekend was ik met een vriendin en haar kind naar ballorig. We kwamen daar natuurlijk om te spelen maar ik werd overspoeld door primaire speeltoestellen. Snel tussendoor wat schetsen gemaakt. Misschien komt daar nog wel een mini serie uit. Ik dacht in ieder geval: hier MOET ik wonen én waarom is dit alleen voor kinderen?!

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Op dit moment woon ik in mijn eigen primaire huis met mijn lieve vriend en ik hoop dat dit nog jaren zo doorgaat. Ik doe in ieder geval niet aan het maken van een vijfjarenplan.
Kunst zal ik altijd blijven maken. Ook wil ik graag een boek maken.
En misschien beschilder ik zelfs volledig een camper waarin ik vervolgens rondreizend werk maak.

Benieuwd naar meer?

https://teuntjefleur.com/
&
https://www.instagram.com/teuntje_fleur/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: