Fotografie Kunst

Ghost Island – Fotograaf Lisandro Suriel exposeert in Chrysalid Gallery Rotterdam

Onderzoeker en fotograaf Lisandro Suriel begon een zoektocht naar zijn eigen identiteit. Hij stelde vragen als: wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar liggen de wortels van mijn verhaal? Het resultaat is zijn solo-expositie Ghost Island.

De fotografie expositie Ghost Island is een serie werken in het decor van het Caribisch gebied. Lisandro’s foto’s zitten bomvol magisch realisme en zijn vanaf 9 oktober te zien in Chrysalid Gallery in de Coolstestraat in Rotterdam.

Met de serie Ghost Island deconstrueert Lisandro de orthodoxe opvattingen van mensen uit de Afrikaanse diaspora. Hij doet dit door een vergeten verleden opnieuw te ontdekken. De titel staat voor zijn eigen insulaire achtergrond op zijn geboorte-eiland Sint Maarten. Ook verwijst het naar het complexe West-Indische web van overlappende geschiedenissen, collectieve identiteit, vermenging van culturen in de Black Atlantic en het voortbestaan van immateriële elementen uit het verleden. Ghost Island is niet alleen Lisandro zijn persoonlijke onderzoek én ontdekkingstocht naar zijn eigen identiteit, maar ook naar de collectieve identiteit van zijn voorouders.

Identiteit

Hoewel hij opgroeide in het Caribisch gebied kreeg Lisandro nooit de kans om zijn eigen geschiedenis te onderzoeken. Het enige dat hij op school leerde was dat zijn verhaal met Columbus en de slavernij begon. Alhoewel het verhaal van de diaspora in de trans-Atlantische slavenhandel geworteld zit, is de ware geschiedenis veel complexer dan een narratief over kolonialisme. Veel verhalen van en over het diasporische verleden zijn aan documentatie ontsnapt en blijven steken in bekende voorbeelden van geweld en onderdrukking.

De expositie Ghost Island is open voor iedereen die niet alleen met de ogen maar ook met het hart kijkt, want achter de prachtige foto’s van Lisandro zit zoveel meer dan simpelweg een mooi plaatje willen schieten.

Meer weten?

https://www.lisandrosuriel.com/
&
https://www.chrysalid.art/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: