Fotografie Kunst Mode

Kunsthal Rotterdam: Tim Walker – Wonderful Things

De wereldberoemde fotograaf Tim Walker heeft een hele eigen kijk op de wereld. Hij ziet concepten en scenarios die velen niet eens kunnen bedenken. Kunsthal Rotterdam exposeert een prachtige collectie werk van deze meester.

Van 24 september 2022 tot 29 januari 2023 is de tentoonstelling Wonderful Things te zien in De Kunsthal. De bundeling van het meeslepende werk van één van de meest inventieve fashion fotografen Tim Walker viert zijn rijke verbeeldingskracht.

De grootste Tim Walker tentoonstelling ooit

Tim Walker neemt de kijker aan de hand, op weg naar sprookjesachtige werelden. Dit doet hij door groots uitgewerkte en vaak surreële sets te gebruiken voor zijn foto’s.

Wonderful Things is de grootste tentoonstelling over Tim Walker ooit. Er worden meer dan 150 nieuwe werken getoond, geïnspireerd op de collectie van het Victoria and Albert Museum in Londen.

Iconische muzen

Tim Walker werkt graag met zijn muzen. Een kleine greep uit deze groep zijn Tilda Swinton, Grace Jones en Grayson Perry. Naast deze bijzondere personen zijn er ook vele andere muzen en modellen te zien op de tentoongestelde foto’s in De Kunsthal.

Het omarmen van diversiteit

Tim Walker haalt inspiratie uit nostalgische herinneringen aan zijn kindertijd én zijn liefde voor de natuur. Maar hij wordt ook geraakt door identiteit en emoties, welke centraal staan in de tentoonstelling Wonderful Things. 

Tim: “Ik ben geïnteresseerd in het afbreken van de muren die de samenleving heeft opgebouwd, zodat we een grotere verscheidenheid aan schoonheid en de geweldige diversiteit van de mensheid kunnen vieren.”

De ruimtes van Kunsthal Rotterdam als kunstwerk

Niet alleen de prachtige foto’s van Tim Walker blazen je van de sokken. Ook de set van De Kunsthal zelf is prachtig. Een harmonieuze toevoeging aan en ondersteuning van de kunstwerken.

Het ontwerp van Wonderful Things is door MAISON the FAUX gemaakt.

Catalogus Tim Walker

De tentoonstelling wordt geëerd met een catalogus getiteld Tim Walker: Wonderful Things. Dit boekwerk bevat meer dan 100 foto’s van 10 magische fotoshoots, naast gesprekken tussen decorontwerpers, stylisten, haar- en make-up artiesten, modellen en muzen die met Tim Walker hebben samengewerkt om zijn visie tot leven te brengen.

De Kunsthal vertelt het verhaal van Tim Walker

“Tim Walker wordt in 1970 geboren in Engeland. Hij is 18 jaar oud als hij in het archief van de Condé Nast uitgeverij gaat werken. Daar komt hij in aanraking met het werk van de Engelse fotograaf en kostuumontwerper Cecil Beaton en groeit zijn interesse voor fotografie.

Hij studeert fotografie aan de Exeter College of Art en gaat na zijn afstuderen aan de slag als assistent bij modefotograaf Richard Avedon in New York.

Tim Walker is 25 jaar oud als hij zijn eerste eigen grote opdracht voor Vogue krijgt. Het vormt het begin van zijn carrière als modefotograaf, waarin hij heeft gefotografeerd voor de Britse, Italiaanse en Amerikaanse edities van Vogue, en voor toonaangevende mode- en stijltitels als W, i-D, AnOther en LOVE Magazine.

Net als Cecil Beaton, fotografeert Tim Walker zijn modellen in theatrale decors. Zijn werk wordt gekenmerkt door een rijke fantasie en zit vol sprookjesachtige verhalen. Inspiratie haalt Tim Walker uit het surrealisme en de romantiek, iets wat we terug zien in zijn keuze voor thema’s als kindertijd, natuur, emoties en zijn lofzang op het individu.

Het is Walkers talent om de kijker mee te trekken in zijn groots uitgewerkte droomwerelden.”

De laatste jaren heeft Walker de bewegende film omarmd.

Zijn eerste korte film, The Lost Explorer, ging in première op het Locarno Film Festival in Zwitserland en won vervolgens de Beste Korte Film op het Chicago United Film Festival in 2011.

Walker’s veel geprezen publicaties omvatten Pictures (2008), Story Teller (2012), The Granny Alphabet (2013, in samenwerking met Lawrence Mynott en Kit Hesketh-Harvey), en The Garden of Earthly Delights (2017).

Hij ontving de Isabella Blow Award for Fashion Creator van The British Fashion Council in 2008 en de Infinity Award van The International Center of Photography in 2009. In 2012 ontving Walker een Honorary Fellowship van de Royal Photographic Society.”

Benieuwd naar meer?

Lees meer over de tentoonstelling Wonderful Things in De Kunsthal en bestel meteen jouw tickets.

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: