Kunst

Van Gogh Museum Amsterdam: Golden Boy Gustav Klimt – Geïnspireerd door Van Gogh, Rodin en Matisse

Gustav Klimt is zonder twijfel één van de meest bekende en gevierde kunstenaars die ooit heeft geleefd. Zijn werk is van 7 oktober 2022 tot en met 8 januari 2023 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

De tentoonstelling Golden Boy in het Van Gogh Museum plaatst het werk van Gustav Klimt letterlijk te midden van zijn inspiratiebronnen.  Nooit eerder was er in Nederland zo’n groots opgezet overzicht van het oeuvre van Klimt te bewonderen, met iconische topstukken van over de hele wereld, zoals Judith (1901), Emilie Flöge (1902) en Waterslangen II (1904). Zijn kunstwerken worden in samenhang met werk van andere grootheden zoals Van Gogh, Rodin en Matisse getoond.

Kopfoto: Gustav Klimt, Waterslangen II, 1904, Bewerkt 1906-1907, Olieverf op doek, 80 x 145 cm, Privécollectie, courtesy of HomeArt

Gustav Klimt, Judith, 1901, Olieverf en bladgoud op doek, 84 x 42 cm, Belvedere, Wenen

Hunkering en vernieuwing

Golden Boy Gustav Klimt geeft een overzicht van een duizelingwekkende carrière waarin een hunkering naar vrijheid en vernieuwing centraal staat.

Emilie Gordenker, directeur Van Gogh Museum vertelt:
“Met deze tentoonstelling wordt Klimt op vernieuwende wijze neergezet: niet als het op zichzelf staande genie, maar als een man wiens werk ontstond en floreerde dankzij de inspiratie van internationale geestverwanten. Het Van Gogh Museum heeft de slagkracht om een baanbrekende tentoonstelling met bruiklenen uit de hele wereld te organiseren, en wij hopen dat bezoekers uit binnen- en buitenland speciaal hiervoor ons museum zullen bezoeken.”

Bas van Beek

Het Van Gogh Museum heeft ontwerper-kunstenaar Bas van Beek (1974) gevraagd zich te laten inspireren door het werk van Gustav Klimt. Hij ontwierp een ‘Klimt-vocabulaire’, een vormentaal op basis van de decoraties in Klimts schilderijen. Bezoekers van de tentoonstelling worden uitgenodigd om daarmee in het trappenhuis nieuwe patronen samen te stellen.

Gustav Klimt, Emilie Flöge, 1902 (met aanpassingen tot 1908), Olieverf op doek, 178 x 80 cm, Wien Museum

Publicatie Golden Boy Gustav Klimt

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, met bijdrages van experts op het gebied van Klimts schilderijen, Klimts tekeningen en de West-Europese moderne kunst. Klimt geïnspireerd door Van Gogh, Rodin, Matisse wordt uitgegeven door Uitgeverij
Tijdsbeeld, Gent in samenwerking met het Van Gogh Museum.

Meer weten?

Ga naar de website van het Van Gogh Museum voor informatie en tickets.

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: