Mode

Interview met een mode designer: Fay Klaassen van STUDIO FAYK – Kleurrijke kleding gemaakt van tweedehands textiel

Fay Klaassen is een bijzondere ontwerper, met haar eigen label STUDIO FAYK draagt ze bij aan verduurzaming en dat doet ze op een speelse en kleurrijke manier.

In het modelabel STUDIO FAYK komen twee dingen samen: het vinden van tweedehands parels in de kringloopwinkel én het maken en ontwerpen van kleding. Het duurzame aspect is voor Fay van groot belang. Haar visie is simpel. Er zijn zoveel stoffen voor handen die een tweede leven verdienen, waarom zou ze deze stoffen niet gebruiken?

Waar komt de liefde voor mode vandaan?

Ik ben altijd al bezig geweest met kleding. Als tiener zocht ik naar bepaalde dingen in winkels die dan nooit te vinden waren, maar die een jaar later ineens een trend waren. Ik maakte (toen nog houtje-touwtje) dingen voor mezelf of experimenteerde met bestaande kleding.

Ik heb vooral liefde voor het zoeken en samenstellen van de stoffen, het ontwerpen en het maken van kleding. Ik zou mezelf niet per se omschrijven als een mode-junkie, maar eerder als iemand die liefde heeft voor kleur, prints en vormen. Dit uit zich dan in het maken van kleding en accessoire collecties. 

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratiebronnen?

Mijn grootste inspiratiebron is kleur. Ik zoek altijd naar kleurencombinaties die ofwel matchen of juist contrasteren.
Daarnaast heb ik een voorliefde voor Italiaans design uit de jaren 80, denk aan de Memphis group en Ettore Sottsass.
Ook is de kringloop voor mij een inspiratiebron. Het vinden van verschillende stoffen die beperkt verkrijgbaar zijn zorgt ervoor dat ik inspiratie krijg voor het ontwerpen van kledingcollecties.

Wat is jouw meest gekoesterde creatie en waarom?

De collectie DAY DREAMS is mij heel dierbaar. Het was de eerste collectie die ik na lange tijd weer heb uitgebracht en kon exposeren. Helaas werd de gehele collectie gestolen tijdens de expositie. Het enige wat ik nog heb zijn de foto’s. 

Alle kledingstukken maak ik met zoveel passie en liefde dat ze daardoor bijna aanvoelen als een stukje van mezelf (hoe cliché dat ook is).

Wat hoop je écht nog eens te kunnen ontwerpen?

Het ontwerpen en inrichten van mijn eigen winkel. Ik houd niet alleen van kleding, maar ben ook gek van interieur. Dus als ik ooit een shop open, dan komen er twee liefdes samen en vormen deze een grote STUDIO FAYK wereld. 

Benieuwd naar meer?

Shop de mooiste items van STUDIO FAYK of geef dit modelabel liefde op Insta.

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: