Fotografie Mode

Interview met een fotograaf: Onne van Dixhoorn – Van zingen in een punkband naar stijlvolle plaatjes schieten

Vakfotograaf Onne combineert modieuze beelden en settings met een mix aan prachtige modellen voor het perfecte beeld.

Onne van Dixhoorn is een 35-jarige fotograaf uit Rotterdam. Op dit moment fotografeert hij nog voor kledingwinkel Funkie House, waar hij de afgelopen twee jaar de productfotografie op model voor zijn rekening heeft genomen, eveneens als verschillende campagnes die ieder seizoen gelanceerd werden.

Onne zegt: ‘Ik werk ‘nog’ bij Funkie omdat ik het roer binnenkort omgooi. Vanaf 1 september ga ik volledig aan de slag als zelfstandig fotograaf zodat ik voor meerdere opdrachtgevers kan werken en mezelf verder kan blijven ontwikkelen.’

Waar komt de passie om te fotograferen vandaag?

Het is een passie die ik niet lang geleden heb ontdekt. Voorheen ging er vooral tijd zitten in m’n liefde voor muziek. Ik was frontman van een punkband en ook heb ik een achtergrond als muziekjournalist.
Ruim vijf jaar geleden kocht ik een spiegelreflexcamera en sindsdien zijn we onafscheidelijk. Naast mijn baan als productfotograaf heb ik een opleiding tot Vakfotograaf gevolgd aan de Fotovakschool. Ik wilde namelijk niet alleen mooie foto’s maken maar ook het technische aspect van fotograferen beheersen. Nu wil ik niet zo ver gaan dat je jezelf pas fotograaf kunt noemen als je daar een opleiding voor gevolgd hebt, maar ik denk wél dat je jezelf als fotograaf kunt onderscheiden wanneer je bepaalde technieken beheerst en zichtbaar toepast. Het geeft je meer mogelijkheden.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratie bronnen?

Via Instagram volg ik een aantal fotografen van wie ik vind dat ze een mooie stijl hebben. Eén daarvan is Jake Millers uit Engeland. Hij fotografeert uitsluitend analoog en dan vooral midden-formaat. Analoge fotografie is iets wat ik erg mooi vind en zelf ook graag doe. Soms zelfs voor opdrachtgevers, zoals de Obey foto van het model voor een stalen wand, hier in het overzicht. Al geef ik toch vaak de voorkeur aan mijn digitale spiegelreflexcamera omdat ik daarmee veel sneller werk en meer uit m’n foto’s kan halen.
Het is ook niet zo dat ik constant bekijk wat andere fotografen doen en daar m’n volgende stappen op baseer. Ik raak eerder geïnspireerd door andere kunstvormen.

Wanneer heb je voor het laatst gefotografeerd en wat staat er op die beelden?

M’n laatste shoot was de ‘Suit Up For Summer’ campagne voor Funkie House. Ik wilde al langere tijd een daglicht studio opbouwen en daarin onder andere gebruik maken van planten. Laatst had ik de kans hiertoe en in de foto’s hier boven en onder zie je een deel van het resultaat. Het geeft me echt zo veel voldoening als een plan uitpakt zoals ik dat voor ogen heb. Uiteraard is het ontzettend belangrijk dat ook de modellen en styling kloppen. Zonder een goed team krijg je dat niet voor elkaar.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Nu ik vanaf september 2019 voor mezelf begin, ligt m’n toekomst voor het eerst in jaren niet meer vast maar volledig open. Een bevrijdend gevoel. Ik ben om te beginnen op zoek naar een studioruimte, zodat ik een vaste basis heb. Van daaruit wil ik graag opdrachten aannemen: studioportretten, productfotografie en/of grotere campagnes voor kledingmerken, reclamebureaus of het bedrijfsleven.
Ook ben ik van plan tijd te investeren in vrij werk zodat ik m’n creativiteit de vrije loop kan laten. Op m’n telefoon houd ik een lijstje bij met ideeën die ik graag wil uitwerken. Tot nu toe heb ik daar weinig tijd voor gehad naast m’n baan en m’n gezinnetje, maar nu ik m’n tijd zelf kan gaan indelen kijk ik daar heel erg naar uit. Mooie beelden creëren en er van kunnen leven, als dat lukt, dan is voor mij het plaatje compleet.

Benieuwd naar meer?

https://www.onnevandixhoorn.com/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: