Kunst

Interview met een product vormgever: Rein Reitsma – De man die niet stoppen kan met knutselen

Van eigen projecten tot opdrachten waar experimenteren met materialen centraal staat. Rein doet het allemaal.

Product Vormgever Rein Reitsma woont en werkt in Rotterdam. Vanuit zijn studio in Delfshaven werkt hij vooral aan eigen projecten maar ook aan opdrachten, die gaan van materiaal experiment zonder duidelijk einddoel tot bruikbare meubels. Kenmerkend aan zijn werk is het gebruik van alledaags materiaal, soms afgedankt, wat hij op een onverwachte manier inzet. Zo maakte hij bijvoorbeeld een lamp van touw, dieren van wasdroger-stof, een kroonluchter van pvc-buis en een hele serie voorwerpen van plastic pakket-binders.

Waar komt de passie om te creëren vandaan?

Waar het precies vandaan komt vind ik lastig te beantwoorden. Het is niet echt tegen te houden in ieder geval. Als ik me voorneem om een dag niet aan een project te werken dan begin ik vanzelf wel weer ergens anders aan te knutselen.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratie bronnen?

Dat kan alles en niets zijn. Ik kan al gefascineerd raken door iets dat précies de goede kleur heeft, of ik zie iets dat zo eenvoudig goed is dat ik had gehoopt daar zelf op te zijn gekomen. Of het is een materiaal waarvan ik juist denk dat daarvan de interessante eigenschappen nog niet goed zijn toegepast.
Daarnaast zijn er ook andere ontwerpers wiens werk of gedachtegoed mij richting kunnen geven. Dat begon ooit bij de Bouroullec broers, later werden dat Chris Kabel en Bertjan Pot – waar ik ook voor heb mogen werken.
Tegenwoordig lees ik weer wat vaker. Laatst bijvoorbeeld een kijk/lees boekje genaamd ‘FAILED IT’ van grafisch vormgever Erik Kessels. Daar werd ik heel blij van.

Wanneer heb je voor het laatst iets gemaakt en wat was het?

Het laatste zal mijn ontbijt zijn geweest, maar ik ga zo weer verder aan een soort 3D-puzzle project. Om iets nuttigs te doen met een grote hoeveelheid afgedankte pastic-plaatjes die ik kreeg van snijlab (lasersnijden-Rotterdam) heb ik een puzzle stukje uitgedacht dat daaruit te snijden is. Met dat vormpje kun je van alles bouwen. Nu ben ik spelenderwijs aan het uitzoeken wát dan precies.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Eigenlijk kijk ik nooit ver vooruit. Ik vond het altijd heel fijn om mijn plannen per dag af te stemmen op waar ik dan het meest blij van word. Dat is inmiddels wel al een beetje veranderd in één week vooruit plannen. Waarschijnlijk heeft dat met deze levensfase te maken. Het zou goed kunnen dat ik ooit wél maanden vooruit plan en dan een keer op tijd een vakantie boek.
Voor nu is het ideale vooruitzicht om te kunnen blijven werken aan projecten en geen geld zorgen te hebben. Wat ik in ieder geval in de gaten wil houden is dat ik naast werk ook blijf ontspannen met vrienden en familie en wie weet ooit met een gezin.

Benieuwd naar meer?

https://reinreitsma.nl/
&
https://www.instagram.com/reinreitsma/?hl=nl

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: