Mode

Interview met een mode design team: KIZU – Afval jeans als uitgangspunt voor statement pieces

Nina en Nandi zijn beiden recentelijk afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Het starten van hun kersverse mode label KIZU is reden voor een feestje.

Nandi studeerde Product Design en in haar tijd op de academie heeft het werken met afval materiaal en het stimuleren van een duurzame omgang met producten altijd centraal gestaan.
Nina studeerde Lifestyle & Transformation Design. Deze studie is gericht op het transformeren van levensstijlen door concept en design toe te passen.
Ze hebben elkaar ontmoet tijdens het volgen van de minor New Earth.  Binnen deze minor onderzochten ze huidige vervuilende systemen met als doel om verandering, op welke manier dan ook, teweeg te brengen. Hun gedeelde passie voor mode leidde al snel tot een samenwerking.

Nandi & Nina

Nandi en Nina ontdekten dat het perfecte modebeeld wat ze in hun hoofd hadden toen ze klein waren niet aansluit op wat er werkelijk schuil gaat achter de kleding die ze dragen. De grote impact van fast fashion botst met de liefde die ze koesteren voor mode. Vanuit deze realisatie ontstond de drang om een positieve bijdrage te leveren aan de modewereld, waar vervolgens hun label KIZU uit voort is gekomen.

KIZU is een kledingmerk én platform met als focus de stimulatie van duurzamere omgang met kleding. De items zijn compleet vervaardigd van afgedankte spijkerbroeken.
Tegenwoordig wordt er in Nederland alleen jaarlijks 238 miljoen kilo kleding weggegooid. Nandi en Nina willen een nieuwe bestemming vinden voor al dit afval materiaal. Met KIZU willen ze tevens ook de consument positieve energie en motivatie geven om duurzamere keuzes te maken.

Waar komt de liefde voor mode vandaan?

Nandi: Ik denk dat ik dit al van jongs af aan heb meegekregen van mijn oma en moeder. Mijn oma maakte haar eigen kleding en mijn moeder heeft op de modevakschool gezeten. Ik heb altijd de drang gehad om mezelf te uiten door middel van mijn kleding en wilde excentriek en uitgesproken zijn zodat ik kon loskomen van de massa.

Nina: De liefde voor mode zat er als klein meisje al in. Vroeger maakte ik kleine kleertjes voor mijn barbies en poppen en mijn lievelingsfilms waren The Devil Wears Prada en 27 Dresses. Helaas is het sprookjesbeeld van mode wat ik toen in mijn hoofd had niet meer aanwezig.

Wat (of wie) zijn jullie grootste inspiratie bronnen?

Een grote inspiratiebron voor ons merk is Wabi-Sabi. Dit is een levensfilosofie en kunstvorm uit de Japanse geschiedenis waarin waardering voor vergankelijkheid en de schoonheid van imperfectie centraal staan. Wabi-Sabi is een leefwijze die er voor zorgt dat er met respect, aandacht en dankbaarheid wordt omgegaan met alles wat we om ons heen hebben. In de maatschappij waarin we tegenwoordig leven gaat het ouder worden van de meeste kleding en producten vaak gepaard met het verliezen van de waarde. We willen laten zien dat vergankelijkheid juist extra waarde kan geven aan kledingstukken, omdat de sporen van het leven erin zijn achter gelaten. Dit is ook hoe we op de naam KIZU zijn gekomen. Het staat voor imperfectie (flaw) in het Japans.

Nandi: Mijn grootste inspiratiebron is mijn oma. Ze heeft altijd een hele unieke stijl gehad. Vroeger had ze een hele kamer vol met de meest aparte kleding en grote lades vol sieraden. Ik kon me de hele dag vermaken met al deze mooie spullen en hield dan verkleed sessies. Ze maakte veel van haar kleding zelf. Ze spaarde mooie elementen zoals tweedehands knopen, bandjes, geborduurde applicaties en stoffen om haar eigen creaties van te maken. De kledingstukken die ik van haar heb geërfd zal ik de rest van mijn leven met trots dragen.

Nina: Ik haal eigenlijk overal wel veel inspiratie vandaan. Bijvoorbeeld uit wat ik op straat zie, op social media en in tijdschriften. Als ik echt iemand zou moeten noemen waar ik tegen opkijk dan is het Kimberley Jenneskens. Zij maakt super toffe kleding. Ze is nog zo jong en heeft al veel bereikt.

Wat is jullie meest gekoesterde creatie en waarom?

Onze meest gekoesterde creatie is de statement kimono die we gemaakt hebben voor ons afstuderen. Op de kimono staan teksten geborduurd die uitdragen waar ons merk voor staat. ‘Ethics and esthetics are one, don’t close your eyes, make a change, quality/quantity, don’t think in me or them, think in us as a whole.
De kimono heeft voor ons vooral veel waarde omdat we elk onderdeel zelf hebben gemaakt en er veel tijd en liefde in het maken heeft gezeten. Letterlijk bloed, zweet en tranen. Het item representeert voor ons het afstuderen van de kunstacademie en symboliseert daarnaast nieuwe kansen, een volgende stap in het leven en een bijdrage aan een mooiere wereld.

Wat hopen jullie écht nog eens te kunnen ontwerpen?

Het lijkt ons heel cool om een Haute Couture lijn te ontwerpen in samenwerking met een bekende illustrator. Door het gebruik van illustraties kunnen we maatschappelijke thema’s aan het licht brengen op een speelse en creatieve wijze.

Benieuwd naar meer?

http://www.kizu.nl/
&
https://www.instagram.com/kizu.official/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: