Kunst

Interview met een kunstenaar: Justin Ghijsen – Hoe leuk, grappig, stom en onnozel kunnen leiden tot levendige tekeningen

Samen met zijn vriendin en vrienden surft en skateboardt deze flexe illustrator, maakt hij tripjes met zijn bus en wandelt hij graag met zijn hond. Helemaal niets mis mee als je het ons vraagt.

Justin is 30 jaar en komt uit Rotterdam. Hij is illustrator en maakt muurschilderingen. Afgelopen week heeft hij samen met vriend Olivier (@anti_olivier op Instagram) een muurschildering gemaakt op de gevel van duurzame pop-up lunchroom en winkel Oase. De mannen hebben besloten om een collectief te zijn genaamd Flexmanguys.

Waar komt de passie om te creëren vandaan?

Op de middelbare school begon ik met muziek maken. Ik speelde in een bandje waarmee we regelmatig optredens deden en daar moesten posters voor gemaakt worden. Zo ook merchandise, posts en banners voor op myspace, (man o man, ik klink nu zo oud! Haha!). Ik was de aangewezen persoon om dat te doen. Niet omdat ik het kon, maar omdat we geen geld hadden en ik er misschien het minst slecht in was. Uiteindelijk bleek ik dit heel erg leuk te vinden!

Ik kreeg later callcenter baantjes. Ik vond het werk prima, want ik had mijn handen vrij om mijn notitieblokjes vol te kalken. Omdat in mijn tekeningen niets moest, werd ik ook door niemand ontmoedigd in de dingen die ik maakte. Ik maakte alles puur voor mijzelf, als het ware mijn vermaak om de dag door te komen. En als ik er zelf om moest lachen, dan vond ik het een goede tekening. Deze mentaliteit is in mijn vrije werk heel erg blijven hangen. Eigenlijk hoef ik mijzelf nooit ertoe te zetten om te tekenen. Ik vind het gewoon leuk zolang ik dingen kan tekenen die ik zelf leuk of grappig vind.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratie bronnen?

De inspiratie voor wat ik maak komt gewoon uit het dagelijks leven… vet saai antwoord, I know. Maar wanneer ik dingen zie die ik leuk/grappig/stom/onnozel vind om in een tekening te verwerken, dan doe ik dat.

En qua persoon kan ik denk ik niet 1 persoon aanwijzen als grootste inspiratiebron. Er zijn genoeg illustratoren/kunstenaars die ik heel erg vet vind. Vaak komen ze ook uit de skateboard wereld, zoals Todd Francis of Ed Templeton. Of het zijn illustratoren en/of kunstenaars uit directere kringen, zoals Kamphorst. Zij zijn zowel als collectief, als individueel heel tof! Maar wat al mijn inspiratiebronnen gemeen hebben denk ik, is dat ze heel erg hun eigen ding doen met een goede dosis humor in hun werk. Dat is iets wat ik zelf probeer vast te houden in de dingen die ik maak.

Wanneer heb je voor het laatst iets gemaakt en wat was het? 

Ik ben bijna dagelijks bezig met commissie werk. Momenteel ben ik bezig voor de volgende editie van het Madnes Festival.

Oase, Rotterdam

Ook ben ik sinds kort begonnen om 1 keer per week met een vriend af te spreken om samen dingen te maken. Tijdens deze avonden gaat het niet zozeer om het resultaat, maar meer om jezelf uitdagen nieuwe dingen te blijven doen. Hier komen heel veel grappige resultaten uit.
Naar aanleiding van deze avonden hebben wij besloten om het Flexmanguys collectief te starten.

Illustraties door Flexmanguys

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Het voelt voor mij altijd een beetje alsof ik gewoon in het illustreren ben gerold. Ik pak de leuke kansen aan, en zie wat er gebeurt. Dus ik ga lekker door zoals het gaat. Op deze manier doe ik leuk werk, kan ik rond komen, en kan ik met mijn vriendin, busje en hond veel surftrips maken.

Benieuwd naar meer?

https://www.instagram.com/helloiamjustin/?hl=en
&
https://www.instagram.com/flexmanguys/?hl=en

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: