Fotografie Sport

Interview met een fotograaf: Iris Tempelaar – Beweging en dans als onderdeel van modefotografie

Mode- en portretfotograaf Iris heeft een unieke kijk op beeld, door haar achtergrond in en liefde voor dans.

Ze is 2 jaar geleden afgestudeerd aan de kunstacademie in Rotterdam en werkt sinds een jaar fulltime als fotograaf, voor modeontwerpers, artiesten, (mode)labels en kledingwinkels. deFINERTHINGSclub bracht een bezoek aan haar studio in kersverse mode hub De Wasserij (Rotterdam Noord), waar Iris op magische wijze prachtige foto’s tot stand brengt.

Waar komt de passie om te fotograferen vandaan?

Voor mij is fotografie een medium waarmee ik mijn creativiteit kan uiten. Als kind heb ik veel gedanst. Klassiek ballet, jazz en modern. Ik heb er zelfs een opleiding in gevolgd maar toen ik in mijn laatste jaar een blessure opliep was het einde danscarrière. Toen ben ik gaan kijken wat ik nog meer leuk vond om te doen en deed ik toelating voor de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens mijn stage bij modefotograaf Duy Vo vroeg hij of ik onderzoek kon doen naar beweging als inspiratie voor een shoot. Dit was voor mij een eye-opener. Ik realiseerde me dat ik met dansers ogen naar beeld kijk. Naar de compositie, silhouetten en poses, maar ook naar attitude en gedrag.

Ook al staat het medium voor mij in dienst van wat ik wil laten zien, ik vind het spel van licht en techniek ontzettend interessant. Ik experimenteer dan ook veel in mijn studio in de Wasserij met nieuwe lichtstanden, filters en composities.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratie bronnen?

I’m going way back, namelijk naar de commercial Go Forth van Levi’s. In deze commercial is het gedicht The Laughing Heart van Charles Bukowski te horen. Dit is één van de eerste dingen die ik als tiener in een Word bestand genaamd #inspiratie opsloeg op de computer bij ons thuis.

Wat mij nog meer inspireert is de movement die te zien is in de videoclips van de band Jungle. Films als ‘Je ne suis pas un homme facile’ van Éléonore Pourriat of ‘Moonlight’ van Barry Jenkins vind ik verrijkend. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar wat mij om me heen inspireert zijn mensen die kwetsbaar durven te zijn, mensen die durven hun ambitie na te jagen, zichzelf uit te dagen en daar de volle consequenties voor dragen. En mensen die durven van gebaande paden te gaan, het onbekende te onderzoeken.

Wanneer heb je voor het laatst gefotografeerd en wat staat er op die beelden?

Voor de opening van De Wasserij hebben wij in onze fotostudio een soort demo shoot gehouden, om zo een kijkje in de keuken te geven. Ik fotografeerde Stella van It’s me model management, Bernadette van Wijlen deed de styling en Vivienne Melchers de make up en het haar. Het was een supertof weekend en er zijn mooie beelden uit gekomen.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Never a dull moment! Een jaar geleden besloot ik het roer om te gooien en vol voor mijn eigen bedrijf te gaan. Geen dag is hetzelfde, het is hard werken, veel vallen en weer opstaan en dat zal de komende jaren niet anders zijn. Maar ik zou niets liever willen doen dan dat wat ik nu doe. Ik denk dat ik nog geen idee kan hebben van wat ik allemaal ga beleven. Ik ben zeker een optimist en voel dat ik nog veel in mijn mars heb.

Benieuwd naar meer?

https://iristempelaar.nl/
&
https://www.instagram.com/iristempelaar/

IC THE ARTIST
Een project van Iris gefocust op het fotograferen van designers, artiesten en creatieven in hun werkomgeving.

https://www.instagram.com/ictheartist/

XOXO – Kim Longwood

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: