De erotische fotoportretten van Sanne Sannes zijn een bezoek aan Kunsthal Rotterdam meer dan waard. De fotograaf – die van 1937 tot 1967 leefde – schoot uitsluitend beelden van vrouwen. Hij was geobsedeerd door hun erotische kracht. In zijn korte carrière legde hij intieme momenten dicht op de huid in grofkorrelerige zwart-wit beelden vast. Zijn doel was om verlangens, angsten en verlegenheid naar voren te brengen.

Sannes experimenteerde met naalden en schuurpapier. Hij bewerkte zijn negatieven en afdrukken om een eigen karakter te creëeren.
De tentoonstelling Extase presenteert het oeuvre van deze Nederlandse fotograaf aan de hand van ruim zestig unieke vintage prints. Ook boeken, de originele schetsbladen voor het nooit gepubliceerde Dagboek van een Erotomaan en één van zijn fotofilms is te zien.

DE VROUW ALS ONDERWERP VAN ZIJN OBSESSIE
De aanpak van Sannes tijdens zijn fotosessies met vrouwen wordt in zijn tijd niet onderworpen aan vragen. In ons huidige tijdperk zouden zijn methodes direct worden afgekeurd, maar in de jaren 60 bestond er een geheel andere context. Censuur op naakt, idealisering van het lichaam op social media en ook de #metoo beweging waren toen niet aan de orde.
Sannes plaatste de vrouwen die hij fotografeerde in oncomfortabele situaties waar hij soms letterlijk tegen het lijf zat. Het ging hem namelijk om het vangen van de emotie en sfeer van het moment, hoe fragiel deze ook mocht zijn.
Sannes wist zijn werk weg te houden van pornografie. De foto’s bevatten zelden frontaal naakt, de vrouwen zijn voornamelijk vanaf hun middel omhoog gefotografeerd. Borsten en gezichten dikwijls gedeeltelijk bedekt door bijvoorbeeld lang haar.

De bewerkingen in zijn foto’s zorgen naast voor een erotische sfeer ook voor een ietwat eng gevoel. Onheilspellend, alsof er iets duisters gaat gebeuren. Foto’s geschoten in natuuromgevingen geven de kijker het gevoel dat de vrouwen heksen zijn.

HET VERLIES VAN EEN GROOT TALENT
De jonge Sannes overlijdt op dertigjarige leeftijd tijdens een auto-ongeluk. Hoewel hij in de jaren zestig werd gezien als dé fotograaf van een nieuwe generatie en werkte aan zowel tentoonstellingen in Nederland als het buitenland genoot hij echter geen echte doorbraak. In de slechts acht jaar dat hij als maker actief was, begon hij aan scenario’s voor een aantal boeken en zogenoemde fotofilms die niet allemaal zijn afgerond.
De Kunsthal toont diverse boeken, waarvan de meeste na zijn dood zijn verschenen, zoals Seks a gogo.
Vanaf 1965 monteerde hij zijn foto’s ook tot films. De Kunsthal vertoont het 18-minuten durende Dirty Girl dat Sannes tijdens zijn leven maakte. Ook is een documentaire over zijn leven te zien.

Benieuwd naar meer?
https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/sannesannes/
XOXO – Kim Longwood