Fotografie Kunst

Nederlandse fotografen met wereldfaam: Anton Corbijn en Erwin Olaf

Kunst maakt de wereld mooier, vooral in tijden waarin een beetje extra schoonheid hoop en geluk doet opleven.

Dat Nederland talentvolle mensen heeft voortgebracht is geen onbekend feit, zo ook op het gebied van fotografie. Welbekende namen Anton Corbijn en Erwin Olaf dragen al decennia lang bij aan de prachtige verzameling fotografie kunst die de wereld kent en liefheeft.

Anton Corbijn

Zelfportret

Corbijn zijn eerste publicatie was een foto van muziekgroep Solution, die in 1972 op de Grote Markt in Groningen optrad. Hij werd bekend door het vastleggen van artiesten en begon zijn reis bij het muziekblad OOR. Aan het begin van zijn carrière schoot hij ook vaak beelden van Herman Brood, die al snel het grotere publiek bereikten.

Een greep uit de namen die hij vast heeft gelegd:
Bob Dylan, Tom Waits, David Bowie, Miles Davis, Joy Division, Björk, Captain Beefheart, Robert De Niro, Stephen Hawking, Luciano Pavarotti, Clint Eastwood, Gerhard Richter, Bart Chabot, Marlene Dumas, Lucian Freud, Herbert Grönemeyer en Nelson Mandela.

Mick Jagger

Corbijn omschrijft zijn werk als een mix tussen klassieke portretfotografie en documentairefotografie. Hij legt mensen graag vast in hun eigen omgeving en veel portretten zijn in zwart-wit genomen, altijd met een weergave van de identiteit van de persoon op de foto.

Sinds 1983 regisseert Corbijn ook videoclips en sinds 2007 speelfilms. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij meer is geworden dan alleen een fotograaf.

Kurt Cobain
Kopfoto ook door Anton Corbijn

Benieuwd naar meer?

http://www.artnet.com/artists/anton-corbijn/

Erwin Olaf

Zelfportret

Olaf begon in de jaren 80 met journalistieke fotografie, met als focus het nachtleven. Zijn carrière kwam internationaal van de grond toen hij met zijn serie Chessmen de kunstwereld in zijn greep had. Deze serie won de Young European Photographer of the Year award in 1988.

Uit de serie Waiting

Zijn werk is onderhand gepubliceerd in de grootste magazines ter wereld. Hij neemt vaak de rol van zowel fotograaf als set regisseur op zich. Dit geeft hem de vrijheid om zijn concepten en thema’s uit te werken op zijn eigen specifieke manier.

“Wat ik het liefst wil laten zien, is een perfecte wereld met een barst erin. Ik wil het beeld verleidelijk genoeg maken om mensen mijn verhalen in te trekken, en dan een klap uitdelen.”

Uit de serie Waiting

Benieuwd naar meer?

https://www.erwinolaf.com/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: