Fotografie

Interview met een fotograaf: Shot by Sud – De kracht van kwetsbaarheid

Zijn stijl kan is rauw en gericht op emoties. Fotograaf Sud werkt met veel contrast en bedenkt graag concepten die de aandacht grijpen.

De Rotterdamse fotograaf Sud fotografeert het liefst edgy en uitgesproken personen die niet bang zijn om ‘anders’ te zijn en emoties te tonen op camera. Hij probeert dan ook nooit perfectie vast te leggen, want schoonheid ziet hij in precies datgeen wat iemand uniek maakt.

“In mijn werk heb ik het geluk helemaal te kunnen doen wat ik zelf wil. Dat betekent ook nee zeggen tegen aanvragen die te ver van me af liggen. Ik richt me graag op het fotograferen van personen en het schieten van vrij werk om kunst van te maken. Bruiloften, kinder-, food-, product- en fitnessfotografie doe ik niet. Zo kan ik trouw blijven aan mijn eigen stijl.

Door alleen te doen wat ik zelf tof vind, is ook het samenwerkingsverband The Wolvs (the World of Labrie versus Sud) ontstaan. Hierin maken graffiti artiest Marcel Labrie en ik samen mixed media kunstwerken waarin graffiti en fotografie samenkomen.”

Waar komt de passie om te fotograferen vandaan?

Ik ben altijd al visueel ingesteld geweest. Ongeveer 3,5 jaar geleden kocht ik mijn eerste camera (Canon 750d) en na het schieten en bewerken van de eerste foto was ik hooked. Het proces van het bedenken van nieuwe concepten en het schieten van het ‘perfecte’ plaatje werkt voor mij echt verslavend.

Ik ben dag en nacht bezig met foto’s en het bedenken van concepten. Zelfs bij het kijken naar films of videoclips probeer ik alles in losse frames te zien. Soms duurt een film bij mij 2x zo lang, omdat ik constant op pauze druk om een frame te begrijpen.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratie bronnen?

Helmut Newton staat stipt op nummer één. Niet alleen vind ik zijn fotografie ongelofelijk goed, maar zijn stijl was ook zijn tijd ver vooruit. De Helmut Newton Foundation in Berlijn is echt een aanrader.

Daarnaast raak ik geïnspireerd door de modellen waar ik mee werk. Ik probeer altijd te connecten met iedereen die ik schiet en ik haal veel inspiratie uit hun verhalen en persoonlijkheid.

Eigenlijk haal ik mijn inspiratie echt overal vandaan, of het nou een film is of een avondwinkel op de hoek van de straat. Inspiratie ligt overal voor het oprapen. Je moet het alleen wel zien.

Wanneer heb je voor het laatst gefotografeerd en wat staat er op die beelden?

Mijn laatste shoot was 14 maart samen met één van mijn vaste modellen Carmen Helle (@temptationfoxx op Instagram). Onlangs ben ik benaderd om deel te nemen aan een fotografie expositie en tijdens deze shoot hebben wij een aantal concepten uitgewerkt ter voorbereiding. Helaas zal deze expositie, gezien de huidige omstandigheden, voorlopig uitgesteld worden. Maar wanneer deze uiteindelijk toch plaatsvindt ben ik er klaar voor.

Het leuke aan het werken met Carmen is dat we een goeie vibe hebben en heel creatief kunnen zijn als het op vrij werk aankomt. We vinden samen vaak een mooie combinatie tussen concepten die ik van tevoren helemaal heb uitgedacht en spontane shots. Zo ook in deze shoot. Het concept kan ik nog niet delen, daarvoor zul je naar de expo moeten komen.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Ik werk iedere dag keihard aan het verbeteren van mijn concepten, editing skills en shoots. Het doel is om mijn werk te zien hangen in kunstgalerijen en een solo-expositie te houden. Uiteraard het liefst in een stad als New York of Tokio. Uiteindelijk wil ik zo veel mogelijk mensen deel laten uitmaken van de wereld die ik creëer.

Maar in alle eerlijkheid, ik had nooit durven dromen dat ik überhaupt geld kon verdienen met fotografie. Dat ik iedere dag mag doen wat ik leuk vind is voor mij al dope genoeg.  Ik hoef er ook echt niet rijk mee te worden. Als ik mijn vaste lasten kan betalen en heel af en toe op vakantie kan gaan ben ik gelukkig.

Benieuwd naar meer?

http://shotbysud.com/
&
https://www.instagram.com/shotbysud/?hl=en

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: