Kunst

Interview met een illustratrice: Marissa Buter – Pakkende pastel plaatjes met een diepere boodschap

De 28-jarige Marissa woont in Rotterdam, waar zij na haar studie aan de Willem De Kooning Academie is blijven plakken.

Marissa werkt als docent Tekenen en Beeldende Vormgeving op verschillende middelbare scholen in Rotterdam. Daarnaast is ze veel bezig als Illustratrice en Grafisch Vormgever. Ze hoopt haar liefde voor illustreren binnenkort te kunnen combineren met een baan in het onderwijs.

Waar komt de passie om te creëren vandaan?

Toen ik jonger was werd ik door mijn vader en moeder aangespoord om dingen te creëren. Dit kon zingen, tekenen, verzamelen of schilderen zijn, er waren geen verwachtingen dus vaak werd ik hier in vrij gelaten en dat was altijd heel fijn.

Ik weet nog goed dat ik samen met mijn vader een tijdschrift aan het maken was en dat ik dacht: “dit vind ik écht leuk”. Vanaf mijn twaalfde was ik al bezig met het maken van websites en deelde daar bijvoorbeeld werk wat ik maakte in Photoshop gecombineerd met een artikel wat ik zelf had geschreven. Het delen van dingen vond ik altijd al interessant omdat er een soort interactie met andere mensen ontstaat. Het brengt reacties bij elkaar teweeg.
Ook merkte ik al snel dat schrijven niet helemaal mijn ding was en dat ik visueel veel sterker ben. Toen ik 17 was ben ik grafisch vormgeven gaan studeren in Amsterdam. Daar kwam ik er met zekerheid achter dat ik beeldend sterk ben, ik verzamelde in mijn eerste jaar bijvoorbeeld al veel verschillende afbeeldingen waarmee ik nieuwe beelden maakte.

Daarna ben ik de 4-jarige studie docent Beeldende Kunst en Vormgeving gaan studeren om mijn passie voor kunst en hoe ik naar beelden kijk met leerlingen te kunnen delen.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratie bronnen?

Visueel vind ik Picasso en Matisse heel interessant door de lijnen en vlakken in hun werk. Qua symboliek vind ik het werk van Dali weer interessant.
Ik probeer zelf vaak vorm en inhoud te combineren, want een beeld moet wel iets kunnen vertellen.

Verder laat ik me inspireren door interacties tussen mensen, vaak valt eerst iets bij mezelf op en ga ik daarna kijken hoe dat voor een ander is. Meestal raak ik onbewust het meest geïnspireerd als ik een avond met vrienden aan tafel zit, door alle gesprekken die zich daar plaats vinden. Het uitwisselen van informatie en van elkaar leren vind ik iets heel belangrijks en hoop ik dan ook in verder werk nog meer te kunnen onderzoeken.

Wanneer heb je voor het laatst iets gemaakt en wat was het?

Gisteravond voordat ik wilde gaan slapen dacht ik ineens: “wat gebeurt er als ik een tekening combineer met een analoge foto die ik laatst heb gemaakt?”, dus daar moest ik werk van maken. Toen ben ik een tekening gaan maken van een stel dat verstrengeld in elkaar zit maar toch van elkaar los leeft. Dit heb ik gecombineerd met een analoge foto van lucht en bomen. Ik maak graag foto’s van bomen en planten met een analoge camera of wegwerpcamera.
Ik heb dit vanmorgen meteen op Insta gepost. Ik vind vaak als ik dingen maak dat ik het te snel op Instagram wil posten, laatst vroeg ik me al af waarom dat is. Ik ben vaak trots op wat ik maak en wil het dan graag met mensen delen. Ik blijf van interactie houden dus misschien is mijn werk delen op een platform waar je meer kunt dan alleen liken een beter idee.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Ik zie mezelf veel kunst maken en dit ook in een studio doen met meerdere mensen zodat we elkaar kunnen inspireren. Mijn werk zou ik willen verkopen en hier dan deels van kunnen leven. Daarnaast wil ik jongeren blijven lesgeven in kunst of als mentor om ook hen weer te kunnen helpen om hun passie te vinden en te volgen.

Benieuwd naar meer?

https://www.instagram.com/marissabuter/?hl=en

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: