Kunst

Interview met een kunstenaar: Irie Wata – Surrealistische werelden en tegenstrijdige tijdperk combinaties

Een andere kijk op herkenbare beelden in het (niet zo beperkte) kader van even ontsnappen aan de realiteit creëren, dat is wat Irie Wata het liefst doet.

Digitale kunstenaar Irie Wata uit Haarlem is 2,5 jaar geleden begonnen met het maken van digital collage art. Ze gebruikt rechtenvrije beelden die ze op een surrealistische manier met elkaar combineert totdat er een nieuwe wereld of optische illusie ontstaat.

“In het begin deed ik veel met het heelal, omdat ik dit zo’n mooie plek vind en deze dichterbij aarde wilde halen. De laatste tijd maak ik steeds meer minimalistischere werken waarbij ik landschappen ondersteboven draai om een nieuw perspectief te creëren. Ik gebruik ook graag vintage beelden uit de 50’s en 60’s. Dit versterkt voor mij persoonlijk het surrealisme en het zorgt voor een clash in tijdperken.”

Waar komt de passie om te creëren vandaan?

Ik denk dat creativiteit een beetje in mijn bloed zit. Mijn vader en opa waren ook altijd bezig met tekenen en andere kunstvormen. Als kind maakte ik veel tekeningen, schilderijen en beeldjes. Toen ik in de 90’s een eigen computer kreeg ging ik digitaal aan de slag met Paint, maar ook met HTML. Ik pimpte iedereen zijn of haar PP2G! Later heeft mijn vader mij Adobe Photoshop cadeau gedaan. Daar maak ik nu nog steeds de digitale collages mee.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratie bronnen?

Mijn meeste inspiratie haal ik uit de natuur, ik kan echt genieten van de maan, een zonsondergang of een veld met bloemen. Ik vind het dan ook leuk om de schoonheid van de natuur te benadrukken in mijn werken. Verder raak ik geïnspireerd door grote surrealisten zoals Salvador Dali, Rene Magritte en Esscher.

Wanneer heb je voor het laatst iets gemaakt en wat was het?

Ik heb al laatste een digitale collage in opdracht van een muziekartiest gemaakt. Hij gaat mijn kunst gebruiken als CD hoes voor zijn nieuwe album.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Ik denk dat het de droom van elke artiest is om fulltime geld te verdienen met kunst, dus dit is iets wat ik zeker ambieer. Ik weet niet in hoeverre dat haalbaar zal zijn, maar ik ben wel van plan om mijn day job steeds verder af te bouwen en aan te vullen met freelance werk. Vooral uit opdrachten zoals hierboven genoemd haal ik veel energie maar ook inkomsten, dus hopelijk blijft dit groeien. En het zou al helemaal geweldig zijn als ik ergens in de stad een atelier met winkel zou kunnen beginnen!

Benieuwd naar meer?

https://iriewata.com/
&
https://www.instagram.com/irie.wata/?hl=en

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: