Kunst

Kunsthal Rotterdam: Extra Large – Indrukwekkende wandkleden van beroemde kunstenaars waaronder Picasso, Le Corbusier en Louise Bourgeois

Maandag 1 juni is de Kunsthal Rotterdam weer geopend voor publiek. Met alle beperkende maatregelen heeft het Kunsthalteam het klaargespeeld een geheel nieuwe tentoonstelling op te bouwen. Dit tot grote vreugde van deFINERTHINGSclub, want de Kunsthal is en blijft favoriet.

Metershoge, handgeweven tapijten vullen de muren van de Kunsthal in de toepasselijk genaamde tentoonstelling Extra Large. De indrukwekkende wandkleden van beroemde kunstenaars waaronder Picasso, Le Corbusier en Louise Bourgeois sluiten door hun enorme formaat opvallend goed aan op de 1,5 meter regel. 

De tentoonstelling belicht een periode van 100 jaar, met wandtapijten van direct na de Eerste Wereldoorlog tot nu en ontvouwt een vrijwel onbekend aspect uit het oeuvre van veel moderne en hedendaagse kunstenaars.
Het grootste deel van de ruim zestig werken is vervaardigd in het historisch instituut Manufacture des Gobelins in Parijs. De wandkleden zijn door hun combinatie van artistieke finesse en buitengewoon vakmanschap ongeëvenaard en een lust voor het oog.

De Kunsthal vertelt:
De Franse staat geeft al sinds het begin van de zeventiende eeuw opdrachten aan gerenommeerde kunstenaars voor het ontwerp van wandtapijten, die vervolgens worden geproduceerd in de nationale weefwerkplaatsen. Soms dragen de ontwerpen een sociaal-politieke boodschap uit of tonen ze historische omwentelingen, andere tapijten hebben een meer decoratief doel. Hoewel de oude technieken voor het handweven en knopen ongewijzigd zijn gebleven, heeft het ambacht zich door de vaak complexe ontwerpen vernieuwd. Zo bleef Picasso’s ontwerp Les Femmes à leur toilette dertig jaar in de kast liggen voordat wevers het in 1971 aandurfden om, met de inmiddels opgedane ervaring, het bijzonder gedetailleerde wandkleed te vervaardigen. De realisatie van dit wandkleed nam maar liefst zes jaar in beslag. Ook nu nog vergt de voltooiing van een uniek wandtapijt vaak jaren van intensief handwerk.”

Wij waren zeer onder de indruk van de gigantische tapijten die de muren van de Kunsthal met kleur vullen. De korte film over de techniek en procedure achter het produceren van de wandtapijten die wordt vertoond is een mooie toevoeging aan de tentoonstelling.

Nu het weer kan is een bezoek brengen aan musea, kunsthuizen en andere culturele locaties een goed idee vanwege meerdere redenen. Je steunt de culturele sector waardoor deze kan blijven bestaan (win!). Je snuift weer eens wat kunst in real life in plaats van op je telefoonscherm (lees: Instagram) (ook een win!). En het is een manier om met jezelf op date te gaan of met je date op date te gaan nieuw leven in te blazen (super win!).

Benieuwd naar meer?

https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/extralarge/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: