Fotografie Kunst

Interview met een fotograaf: Jop Hermans – Het kleine stukje kust bij Scheveningen op de gevoelige plaat

Jop Hermans, geboren in 1981, is Freelance Fotograaf. Zijn stijl is een mix van Fine Art, minimalisme, lifestyle, surf en landschap.

Als fotograaf heeft Job zijn focus gevonden aan de kust. Hij vindt surfen en de zee als onderwerp combineren met landschap fotografie het mooist om te doen. Wel op zijn manier, namelijk gegoten in een vaak moody en kleurrijk jasje. Apart, maar ook bewonderenswaardig, om te bedenken is dat vrijwel al zijn werk van de laatste jaren is geschoten aan het kleine stukje kust bij Scheveningen.

Waar komt de passie om te fotograferen vandaan?

Als jong kind ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met fotografie. Mijn vader is fotograaf en had zijn eigen foto reclame bureau. Ik groeide op met een ‘doka’ op zolder, veel analoge camera’s in huis en natuurlijk veel beeldmateriaal.
Daar is toch iets van blijven hangen, ondanks dat ik tot mijn dertigste weinig met fotografie heb gedaan.

In 2014 heb ik in Nederland de camera opgepakt toen ik verhuisde naar Scheveningen, waar ik tot op de dag van vandaag woon. Dit was eigenlijk vooral om eens te kijken wat voor beeld ik kon maken van de surfers op zee.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratie bronnen?

Qua inspiratie loop ik het meest warm voor fotografen die op een meer artistieke en kleurrijke manier kijken naar het in beeld brengen van de surf en haar omgeving.

Twee voorbeelden van fotografen die me de laatste jaren inspireerden zijn:
Rambo Estrada (NZ)
Deze man weet het Nieuw Zeelands’ surf landschap op een prachtig frisse, warme en esthetische manier vast te leggen. Een meester in compositie. Ieder beeld van hem is een ‘compleet’ plaatje, zoals ik surf fotografie graag zie. Surf & landschap.
Platoux (FR)
Een kunstzinnige en kleurrijke kijk op de kustlijn van Biarritz. Hij heeft me laten zien dat door het toevoegen van lichte en donkere vlakken in een foto en een zeer eigen manier van kleurgebruik, je een bepaalde spanning kunt creëren. Hij zoekt qua compositie niet naar de perfecte golf, maar naar een gevoel.

Wanneer heb je voor het laatst gefotografeerd en wat staat er op die beelden?

Voor het laatst heb ik een surf cursus voor mensen met een lichamelijke beperking gefotografeerd, georganiseerd door UP Adaptive Sports. Het doel was om de algemene sfeer van het event vast te leggen, waaronder momenten van instructie, surf actie van de deelnemers, groepsfoto’s en natuurlijk het plezier wat uit surfen kan worden gehaald.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Qua fotografie wil ik vooral plezier houden in het creëren van beeld. Inspiratie is iets wat ik overal kan vinden, zelfs nog steeds in Scheveningen na al die jaren fotograferen in hetzelfde dorpje aan zee! Wel is er nog heel wat kustlijn binnen Europa die ik zou willen bezoeken, reizend met camera en surfboard. Mijn plan is om met een groep ervaren surfers op zoek te gaan naar bijzondere plekken, waar indrukwekkend landschap en de zee samenkomen.

Benieuwd naar meer?

https://www.instagram.com/jophermans.photography/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: