Literatuur

Interview met een dichter: Margot ten Bok – Gedichten die troost bieden in moeilijke en eenzame tijden

Margot ten Bok is studente Bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast schrijft zij gedichten en teksten over herkenbare en actuele onderwerpen.

De 22-jarige Margot schrijft onder de naam voor de leuk over onderwerpen die passen bij haar leeftijd, zoals liefde, volwassen worden, katers en vriendschap. Maar ze schrijft ook over filosofische en maatschappelijke vraagstukken. Soms serieus, vaak met een knipoog. 

Ze publiceert haar gedichten op Instagram, maar ze schrijft ook in opdracht voor publieke en private bedrijven. Zo schrijft ze bijvoorbeeld online content voor een bibliotheek en maakt ze kerstkaarten voor bedrijven die hun medewerkers een persoonlijke boodschap willen meegeven.
Daarnaast draagt Margot voor. Althans, dat was de bedoeling voordat de corona crisis de wereld in zijn greep nam. Haar gedichten zijn te koop op o.a. kaartjes en stickers en binnenkort komt haar eerste gedichtenbundel Best wel leuk uit. Deze is in samenwerking met illustrator Iris Harbers gemaakt.

https://www.instagram.com/ies.illustreert/?hl=en

Waar komt de passie om te schrijven vandaan?

Het begon allemaal met een gedicht aan ‘de bloemetjes man’. Ik was 9 en fietste op de route naar school altijd langs een meneer met een prachtige bloementuin. Elke ochtend groette hij mij met een vrolijke goedemorgen. Ik besloot hem en zijn vriendelijkheid te bedanken door een gedicht voor hem te schrijven. Toen hij jaren later overleed werd ik gecontacteerd door een bekende van hem. Hij had klaarblijkelijk nog weinig vrienden en familie over en mijn gedicht hing ingelijst in zijn woonkamer, daar fleurde hij van op. Toen besefte ik wel dat gedichten troost kunnen bieden in moeilijke en eenzame tijden.

Ik heb naast het dichten ook sinds kinds af aan dagboeken bij gehouden. Dat doe ik nu nog steeds. Schrijven is voor mij altijd een manier geweest om te leren omgaan met mijn gedachten en emoties. Ik vind het heerlijk dat ik alles wat ik denk kan opschrijven zonder dat ik daar een reactie op of oordeel over krijg. Alhoewel dat met de gedichten op Instagram natuurlijk wel anders is.

Waar haal jij inspiratie uit?

Dat kan van alles zijn. Ik haal inspiratie uit het nieuws, uit boeken, uit gesprekken of uit gebeurtenissen die ik zelf heb meegemaakt. Vaak dik ik dit dan wat aan om het extra dramatisch te maken of krijgt het tijdens het schrijven opeens een hele andere wending waardoor het niet eens meer over hetzelfde onderwerp gaat. Soms schrijf ik ook een gedicht speciaal voor iemand, maar dat doe ik zelden.

Wanneer heb je voor het laatst een gedicht geschreven en waar ging het over?

Het laatste gedicht heb ik een uur geleden geschreven. Dat gedicht gaat over mijn vader en over alle dingen die we vroeger samen deden. Ik kan helaas nog niet delen waarvoor het is, want dat blijft nog even geheim.

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Dat vind ik een hele lastige vraag. Ik hoop dat ik mijn interesse in maatschappelijke vraagstukken kan blijven combineren met het schrijven. Misschien kan ik deze combinatie vinden bij een baan in de journalistiek. Dit vind ik echter lastig te stellen want ik maak ook nogal wat spellingfouten (nee het is niet ‘spellingSfouten, dat is een spellingfout). In de huidige vorm van mijn werk is dat niet heel erg, want ik doe het voor de leuk, maar als het een serieuze baan wordt dan kan dat natuurlijk niet. Ik stop in ieder geval nooit met schrijven, want ik kan echt niet zonder.

Benieuwd naar meer?

https://www.voordeleuk.com/over-mij
&
https://www.instagram.com/voor.de.leuk/?hl=en

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: