Muziek

Interview met een band: Heavy Whipped Cream – Psychedelische indiepop uit Utrecht

Vorig jaar bracht Heavy Whipped Cream hun debuut-EP A Mouthful uit, dit ging gepaard met een uitverkochte release show in het Utrechtse Stefanus Theater. In de opbouw naar een tweede EP brengt de band dit jaar enkele singles uit.

Heavy Whipped Cream is een psych-pop band uit Utrecht, beïnvloedt door sounds uit de jaren zestig, soulvolle soft-rock en eigentijdse indie. Ze maken melodieuze poptracks met een sterke nadruk op harmonieuze samenzang en vette grooves.

“Op een plaat voorzien we onze nummers graag van gelaagde en uitgedachte arrangementen, om zo van elk nummer een goed gevuld totaalpakket te maken. Live gaan we wat meer los en behouden we ruimte voor langdurige en spontane jams. Helaas zat dat er afgelopen jaar natuurlijk minder in. Om de corona tijd toch nuttig te gebruiken, doken we afgelopen jaar de studio in om meerdere nieuwe tracks op te nemen. De eerste van deze nummers, onze nieuwe single Does She Know?, komt op 26 februari uit.”

Waar komt de passie voor muziek vandaan?

Volgens mij zat die passie voor muziek altijd wel ergens. We zijn allemaal opgegroeid met muziek om ons heen. Thuis werd er bij ieder van ons actief muziek gedraaid en we hebben in onze jeugd allemaal wel eens gerommeld met instrumenten. Tijdens onze dagen op de middelbare school begonnen we zo af en toe een jamsessie te houden. Dat klonk in het begin natuurlijk nergens naar, maar omdat we toch lange tijd samen speelden zijn we muzikaal gezien steeds meer naar elkaar toe gegroeid. Ook hebben we elkaar steeds meer beïnvloed. Uit deze sessies kwam op een gegeven moment een min of meer consistent geluid naar voren. Op dat punt leek het ons geinig dat ook eens naar buiten te brengen.

Wat (of wie) zijn jullie grootste inspiratie bronnen?

Onze inspiratiebronnen komen uit allerlei hoeken. Naast de duidelijk hoorbare invloed van sixties en seventies artiesten als The Beatles, The Beach Boys, Neil Young en Paul Simon zitten er in onze muziek ook sporen van soul en funk artiesten als Curtis Mayfield en The Isley Brothers, maar ook moderne indie bands als Khruangbin en The Babe Rainbow.

Omdat onze nummers worden gezongen en geschreven door verschillende bandleden en democratisch worden uitgewerkt komen daar dan ook nog eens allerlei individuele invloeden bij. Zo heeft bassist Pim een tijdje terug gepoogd zijn nieuwe materiaal de kant van de Franse chanson op te sturen en luistert gitarist Thomas al een tijd graag naar Ariana Grande en Harry Styles.

Ook jazz, hiphop en neosoul passeren vaak de revue op onze luistermenu’s. Toch komen deze invloeden er meestal wel weer uit in een stijl die past bij ons andere materiaal. Dat is het mooie aan een democratische band. Uiteindelijk wordt elk nummer van ons allemaal. En toegegeven, het is soms ook wel handig dat de broers van Mastrigt – drummer Kevin en gitarist Ryan – een remmende factor kunnen bieden als de ongebruikelijke invloeden écht te ver gaan.

Welk optreden is het meest memorabel tot nu toe en waarom?

Onze EP release party in het uitverkochte Stefanus Theater spant misschien wel de kroon. Na onze geplande release party 2 keer van locatie te hebben veranderd en 3 keer uit te stellen in verband met corona hadden we er een beetje een hard hoofd in. Dat het zou lukken om afgelopen zomer tóch honderd man op anderhalve meter uit hun dak te zien gaan in een voor de gelegenheid omgebouwd theater was ontzettend tof. De sfeer was levendig en de reacties waren enthousiast. En we waren vereerd dat we het podium mochten delen met zoveel getalenteerde gastmuzikanten, waaronder support Imre de Graaf, vocal group de Jamm Singers en percussionist Kieran van Gaalen. We eindigden dan ook met een grote, feestelijke jamsessie. En hoewel groovende jams een vast onderdeel in onze sets zijn, was deze toch wel echt even anders.

Wat is jullie grootste droom?

Naast de gebruikelijke wens om een handvol platen op te nemen en een paar goede, langdurige (en uitverkochte!) tours te plannen, lijkt het ons heel erg tof om een positieve invloed te hebben op een duurzame muziekscene waarin jonge artiesten uit allerlei hoeken elkaar treffen, beïnvloeden en een hand aanreiken.
Omdat we zelf het geluk hebben gehad op te treden en te werken met geweldige andere acts werken we nu achter de schermen aan IJSVOGEL records. Dit is in de kern een platenlabel, maar bovenal een poging tot het opzetten van een laagdrempelige ontmoetingsplek tussen muzikanten en kunstenaars uit alle windrichtingen. Als het ons zou lukken om via IJSVOGEL een space in te richten waarin al deze makers elkaar kunnen ontmoeten en elkaar verder kunnen helpen zouden we zeker trots zijn. Als we iets hebben gemerkt de afgelopen 2 jaar, is het dat samenwerken heel veel moois kan opleveren op muzikaal en creatief gebied.

Benieuwd naar meer?

http://heavywhippedcream.nl/
&
https://www.instagram.com/heavywhippedcream/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: