Cultuur Fotografie Kunst

Het Nieuwe Instituut – The Energy Show: zon, zonne-energie en menskracht

Heb jij genoeg energie? Hoeveel energie heb jij nodig? De toegankelijke tentoonstelling The Energy Show: zon, zonne-energie en menskracht in Het Nieuwe Instituut zet je aan het denken.

Van september 2022 tot en met 5 maart 2023 is de tentoonstelling The Energy Show te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Dit stralende meesterwerk is samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski. Zij deed dit in samenwerking met The Solar Biennale. The Energy show vormt dan ook het startschot van de zeven weken tellende manifestatie welke kritisch reflecteert op het gebruik van zonne-energie en het heersende technologische en economische perspectief.

Hieperdepiep voor zonne-energie!

‘The Energy Show: zon, zonne-energie en menskracht’ draait om de zon en de mogelijkheden om met de energie van de zon te ontwerpen. Tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie blazen bezoekers omver. Je wordt op een reis door de tijd genomen. Tijdens die reis stelt Het Nieuwe Instituut de vraag: hoe zou de wereld eruit zien als deze zou draaien op zonne-energie?

Zon, zonne-energie en menskracht

Er zijn projecten van kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers van over de hele wereld te zien. Van uitvindingen van zonnekoningin Mária Telkes tot ontwerpen van Michael Jantzen en van de met zonne-energie geïntegreerde architectuur van Jessenvollenweider tot de creatieve ideeën van bewegingen als Solar Power for Artists en Solar Mamas.
Inclusief het werk van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, architect Octave Perrault, designer Petra Blaisse / Inside Outside, artdirector Mirka Laura Severa en story designer Alice Wong.

The Energy Show is onderdeel van de allereerste editie van The Solar Biennale, waarvan Het Nieuwe Instituut dit jaar partner en hoofdlocatie is.

Curator en ontwerper Matylda Krzykowski vertelt

“Energie vormt de omstandigheden van ons leven en ons leven op aarde. Het lastige is dat energie onzichtbaar is en dat we geen begrip hebben van de rol ervan bij het vormgeven van de wereld. Kijkend naar de vroegere en huidige ideeën over energie, zijn ze altijd afhankelijk van menselijke kracht. Hetzelfde geldt voor de energie van de zon – een energiebron die we als vanzelfsprekend beschouwen – en zijn zonne-energie. Het boeiende is dat energie kan worden omgezet in vorm: het verandert van de ene vorm in de andere. Kiezen om te ontwerpen met de zon heeft potentieel, maar we moeten ook rekening houden met één fundamentele vraag: hoeveel energie hebben we echt nodig?” 

Geel, oranje en rood zetten de toon. Een zonsopkomst, een zonsondergang. Een warme gloed, een brandend vuur. Positieve en negatieve realisaties. Een ervaring om op te doen.

Benieuwd naar meer?

https://energyshow.hetnieuweinstituut.nl/

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: