Kunst

Interview met een kunstenaar: Lenny Stöpp – Een maker zonder drang naar labels

Lenny is een maker die niet van labels houdt. Hij omschrijft zichzelf als iemand die veel nadenkt over dingen en niets neemt zoals het is.

Door onderzoek te doen ondervind Lenny hoe hij materialen en technieken op een andere manier kan toepassen. Net even anders dan altijd al is gedaan.
Hij heeft een hands-on benadering, waardoor hij tijdens zijn processen het materiaal zich als het ware organisch laat vormen. De technieken die hij gebruikt melden zich ook pas tijdens een proces. Hij weet aan het begin van een project nooit wat het eindresultaat wordt.

Lenny vindt het interessant om een materiaal te vervreemden zodat de toeschouwer zijn fantasie moet gebruiken om te onderzoeken wat het is of hoe het ingezet kan worden.

Foto door Cedric Veldhuis

Waar komt de passie om te creëren vandaan?

Vanaf jongs af aan ben ik altijd al in aanraking geweest met creatieve dingen. Mijn moeder is ontwerpster en illustratrice. Zij heeft ook aan de kunstacademie gestudeerd. Mijn vader is technisch geschoold. Ik ben een mooi mengelmoesje van hun allebei geworden. Uiteindelijk ben ik pas op latere leeftijd echt de focus gaan leggen op het creëren, maar ik was er dus al wel vroeg bij. Wat ik tot nu toe heb kunnen ontdekken, is dat creëren voor mij de puurste vorm van geluk is.

Wat (of wie) zijn jouw grootste inspiratiebronnen?

Als ik omgeven ben door de natuur, waar alles zijn eigen gang gaat, groeit en de elementen effect hebben op hoe alles verloopt, kan ik tot rust en mijzelf komen. Omgeven door deze plekken kan ik ontladen van de drukte en ruis van het stadsleven. Er ontstaat op die manier ruimte in mijn hoofd voor inspiratie en nieuwe perspectieven.

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door Scandinavisch design, voornamelijk het experimentele. Door naar andere artiesten te kijken, bijvoorbeeld hoe zij te werk gaan, krijg ik veel motivatie en inspiratie. Vaak combineren de mensen die ik volg hun werk ook met elementen vanuit de natuur, wat goed werkt met het kleurrijk design. Een aantal artiesten waar ik zeer gecharmeerd van ben zijn: Karl Monies, FOS Thomas Poulsen en Anton Alvarez.

Wanneer heb je voor het laatst iets gemaakt en wat was het?

Het project waar ik de laatste tijd mee bezig ben geweest is Frills. Dit is een kleed dat gecreëerd is door restleer te verwerken op een niet gebruikelijke werkwijze. Ik heb het restleer opgedeeld in stroken die herhaaldelijk worden opgerold tot er een oppervlakte ontstaat. De ongebruikelijke vormen van het restleer worden in hun kracht gebruikt in het ontwerp, waardoor het uiterlijk van het kleed franjes krijgt.

Frills zal ik met een aantal andere projecten die ik dit jaar heb gemaakt presenteren tijdens de Dutch Design Week bij de locatie: Messmerizing.

Full Stacks lamp door Lenny Stöpp // Foto door Loes de Boer // Dankzij G-Star RAW

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Ik wil mijzelf en mijn werk gaan positioneren in Denemarken. Door meer te gaan reizen en exposeren wil ik erachter komen of het gevoel dat ik dit wil echt klopt.

Toen ik door Denemarken aan het reizen was voelde dit voor mij als thuis. Dat kwam door een combinatie van de mensen, het landschap en het design. De Deense kunstwereld prikkelt mij heel erg.

Benieuwd naar meer?

https://www.lennystopp.nl/
&
https://www.instagram.com/lennystopp/?hl=en

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: