Kunst

Interview met een kunstenaar: Lola Umarova – Beeldend kunstenaar, grafisch vormgever en toekomstig docent beeldende kunst en vorming

Lola Umarova merkte nadat ze was afgestudeerd als grafisch vormgever dat een lange tijd werken haar geen energie en inspiratie opleverde. Ze besloot het over een andere boeg te gooien en is fulltime gaan studeren en lesgeven.

Lola haar passie om te creëren komt door verschillende dingen. Bijvoorbeeld het zien van een inspirerend beeld. Ze houdt van mooie ‘plaatjes’ en kan heel erg genieten van posters op straat of graffiti tags op bepaalde plekken. Lola kijkt vaak naar haar omgeving, de kleuren en de typografie.

Ze vindt bijvoorbeeld graffiti tags op elektriciteitskastjes middenin een luxe wijk heel tof om te zien, vanwege het contrast dat het geeft. Posters, stickers, tags en voorwerpen die op straat te vinden zijn zorgen ervoor dat ze visueel gestimuleerd raakt en ‘aan’ gaat staan.

Waar komt de passie om te creëren vandaan?

Naast visuele stimulatie van dingen op straat is er ook een bepaald gevoel wat ik krijg van onderwerpen die spelen in de maatschappij of media. Deze onderwerpen kunnen ervoor zorgen dat mijn hoofd gaat spinnen en hier vervolgens heel veel ideeën uit komen. Actuele onderwerpen zijn vaak inspiratiebronnen voor vrij werk. Maar niet alleen de actuele onderwerpen, ook taboeonderwerpen die al een langere tijd spelen. Ik verwerk zware onderwerpen en taboes door er ‘kunst’ over te maken. Ik trek onderwerpen uit context en drijf er graag de spot mee, zodat het een grappig randje krijgt. Dit is tevens ook het contrast in mijn eigen werk. Zo vertaal ik moeilijke dingen voor mezelf en verval ik niet in een donker gat van verdriet, omdat ik de wereld soms echt een hele nare plek vind.

Over deze onderwerpen in gesprek gaan helpt mij ook enorm bij het maakproces en haalt vaak veel goede ideeën omhoog, omdat ik tijdens het gesprek meer begrip heb voor mezelf en hoe ik mij verhoud tot moeilijke onderwerpen. Niet alleen gesprekken over de zware onderwerpen geven mij energie en inspiratie. Ook gesprekken over hobby’s, kinderen, projecten, huisdieren en andere zaken kunnen een inspiratie zijn voor mij. Ik word heel blij als ik luister naar iemand die met passie spreekt over iets wat hen inspireert en motiveert. Dat werkt aanstekelijk.

Wanneer heb je voor het laatst iets gemaakt en wat was het?

Onlangs ben ik bezig geweest met een project voor CUTKLUB, een creatief Rotterdams bureau welke wordt gerund door vrouwen. Voor dit project was het thema ‘abortus’ en verzamelden zij vrouwelijke makers die aan de hand van dit thema een werk wilden maken. Deze werken worden in maart tentoongesteld in Amsterdam bij Tolhuistuin met een panel waarin over dit onderwerp wordt gesproken. De werken zijn te bekijken in een ‘kijkdoos’. De makers kregen allemaal een box welke wij vrij mochten invullen. Hiervoor heb ik een signatuur werk gemaakt; De Vaas (zie bovenstaande foto).

De Vaas
“De breuken van de vaas zijn een evenbeeld van de verdeeldheid in de maatschappij. De bindende factor die de gebroken stukken bij elkaar houdt zorgt ervoor dat de vaas zijn vorm behoudt, maar er twijfel ontstaat over de functie. Is de vaas nog steeds een vaas als de bloemen geen water krijgen?”

Welke toekomst zie je voor jezelf?

Vragen over de toekomst vind ik altijd moeilijk. Tot voor kortgeleden had ik namelijk een totaal ander beeld van mijn toekomst. Ik dacht altijd dat ik mijn eigen grafische bureau zou oprichten en dit zou laten uitgroeien tot een groter bedrijf met mensen in dienst en werkzaam zou zijn in de commerciële sector. Maar als ik hier nu aan denk krijg ik kriebels en de drang om keihard weg te rennen.

Nu dat ik studeer en werk als docent beeldende kunst en vorming is mijn beeld van de toekomst veranderd. Ik zie mezelf niet meer werken in de commerciële sector, maar in het onderwijs. Zodra ik ben afgestudeerd wil ik parttime aan de slag als docent en daarnaast kunstprojecten aanpakken van verschillende disciplines. Zo lijkt het mij heel tof om te werken met andere kunstenaars en dit tentoon te stellen of te werken in musea. Maar lesgeven zal altijd een basis vormen, omdat ik hier heel veel energie uit haal. Ik word het meest gelukkig als ik verschillende dingen kan uitproberen en leren en dit zal na mijn studie ook niet veranderen.

Benieuwd naar meer?

Check Lola haar Instagram voor mooie en uitgesproken werken.

XOXO – Kim Longwood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: