Cultuur Sport

Mediteren: waarom het vooral tijdens de corona crisis goed is om te doen

De wereld staat op z'n kop en dat is even slikken. Hoe hiermee om te gaan is één groot vraagteken, want de (nabije) toekomst blijft voorlopig nog onzeker. Waar we echter wel controle over hebben is hoe we van dag tot dag met de situatie en onszelf omgaan.

Mediteren draait voornamelijk om de rust in jezelf vinden, of dat nu in een chaotische situatie is of tijdens ietwat slomere – maar misschien emotioneel gezien verwarrende – omstandigheden. Er is geen goede of slechte manier om een meditatie uit te voeren, echter zijn er wel tips en hulpmiddelen die individueel toegepast kunnen worden. Zo is er voor iedereen toch een passende weg naar innerlijke balans te vinden.

We krijgen gedurende elke dag, de hele dag, veel impulsen en prikkels binnen die zowel onze hersenen als onze geest proberen te verwerken. Dit verloopt helaas niet altijd even soepel. Logisch, want we vangen veel meer informatie op dan goed is. Denk hierbij aan gesprekken, geluiden, beelden, geuren, fysieke prikkels, emotionele ervaringen en gedachten ofwel gevoelens.

Het is meer dan normaal dat in deze huidige tijd waarin het coronavirus en de angst om het op te lopen of iemand eraan te verliezen constant aanwezig is het verwerken van paniekgevoelens ongelooflijk lastig is. Het hoofd blijft maar piekeren over doom scenario’s. Daarnaast is de onzekere staat waar we als samenleving in verkeren niet bepaald geruststellend.

WAAROM MEDITEREN?

Mediteren is een vorm van observatie die rust in de chaos creëert. Het doel is niet om alle (negatieve) emoties die we ervaren te elimineren, helemaal niet zelfs. Het doel is om emoties, gedachten, prikkels en gebeurtenissen te observeren, erkennen en te accepteren. Dit kan door je bewust te worden van hoe een situatie in elkaar steekt en daarbij ook hoe jij je als persoon daardoor voelt. Er ontstaat dan een soort van objectiviteit die de mogelijkheid biedt om iets te aanschouwen voor wat het is en het daarbij te laten. Mediteren kan als het ware druk en zorgen ontkrachten.

Een aantal redenen om meditatie te proberen gedurende de quarantaine periode zijn onder andere ook:
– Betere controle over- en een minder hevige schommeling van emoties
– Het verhelpen of voorkomen van depressies
– Een open hart met meer liefde en compassie (naar anderen en naar jezelf toe)
– Positief effect op het slaapritme

TIPS VOOR BEGINNERS

Starten met mediteren hoeft geen obstakel te zijn. Het hoeft ook geen zweverige bedoeling te zijn. Begin makkelijk. Download bijvoorbeeld een app en voer elke dag een begeleide meditatie uit van hooguit 5 minuten. Als je dan ook nog dagelijks op hetzelfde moment mediteert wordt het een soort routine, gemakkelijk om vol te houden dus. Bijvoorbeeld direct na het wakker worden terwijl je nog comfortabel in bed zit.

Maak je vooral ook niet druk over of je het wel goed doet (want er is geen goed of fout). Observeer hoe jouw lijf aanvoelt, wat een diepe ademhaling met de spanning in je lichaam doet en raak niet gefrustreerd wanneer je gedachten afdwalen. Het doel is uiteindelijk om wat er naar voren komt te erkennen en een plek te geven, niet om het weg te wuiven.

APPS OM TE PROBEREN

Voor de snelle ochtend meditatie, het tussendoortje tijdens kantooruren of dat momentje voor jezelf in de tuin, deze apps helpen je op weg:
– Headspace
– Insight Timer
– Oak
– Simple Habit

XOXO – Kim Longwood

Schilderijen door Hannah Adamaszek.
https://hannahadamaszek.com/shop/

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: